Kaksi kolmesta lukiolaisesta kertoo voivansa huonommin kuin haluaisi – opiskelijat keksivät 182 ideaa, joilla ilon voisi palauttaa kouluarkeen

4:46
Tällaisia haasteita koronavuosi on aiheuttanut opiskelijoille.

Lukiolaisten stressistä ja uupumuksesta on keskusteltu paljon viime aikoina. Studeon tuore lukiolaistutkimus tuo esiin opiskelijoiden oman huolen: peräti 64 prosenttia lukiolaisista kertoo, että haluaisi voida paremmin. 

Oppimateriaalikustantaja Studeon teettämä lukiolaistutkimus paljastaa, että opiskelijat ovat erittäin huolissaan hyvinvoinnistaan. Samalla opiskelijoilta pyydettiin ideoimaan, mikä heitä auttaisi voimaan paremmin. 

Innolinkin toteuttama valtakunnallinen tutkimus on osa Studeon yhteiskunnallista kampanjaa, jossa kerätään ilonpalautusideoita ja lähetetään ne kootusti opetusministerille ja lukioiden rehtoreille. Tutkimukseen vastasi 518 lukio-opiskelijaa ympäri Suomen. 

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas pitää tulosta valitettavan tuttuna. 

– Jo ennen koronaa oli merkkejä siitä, että lukiolaisten jaksaminen on ollut koetuksella, ja nyt henkinen kuorma on noussut entisestään. Erityisesti pitkät etäopetusjaksot ovat olleet mielenterveydelle haitallisia. Samalla yhteiskunta muuttuu koko ajan suorituskeskeisemmäksi, mikä luo myös nuorille paineita. 

182 ideaa, joilla palauttaa iloa koulupäiviin 

Opiskelijat saivat tutkimuksessa ideoida, mikä auttaisi heitä voimaan paremmin. Osa ideoista oli pieniä kouluarjen asioita, osa suurempia koulurakenteiden uudistuksia. 

”Mahdollistetaan matalan kynnyksen psykologipalvelut.” 

”Enemmän värejä luokkahuoneisiin ja koulun käytäville. Tehdään kouluista vähemmän ankean näköisiä paikkoja.” 

”Oppimismetodina käytettäisiin ryhmätöitä, jotta oppisi tuntemaan koulukavereitaan eikä tuntisi oloa välillä niin yksinäiseksi."

”Hyvinvointikurssi, jossa mietittäisiin kaikkea hyvinvointiin, jaksamiseen ja arjessa elämiseen liittyvää."

”Koulujen tulisi alkaa klo 9 jälkeen. Aiheesta on tieteellisesti tutkittua tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantumisen kannalta." 

Loput ideat voi katsoa osoitteesta ilonpalautus.fi.

Lukiolaistutkimus on osa Studeon yhteiskunnallista Ilonpalautus-kampanjaa, jolla halutaan kääntää keskustelu ratkaisuihin.

Kampanjan tavoitteena on kerätä ilonpalautus.fi-sivustolle 1 000 ilonpalautusideaa, jotka auttaisivat lukiolaisia voimaan paremmin. Ideat lähetetään kootusti opetusministerille ja Suomen kaikkien lukioiden rehtoreille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja