6 askelta täydelliseen nurmikkoon – katso ohjeet

Hoidettu nurmikko ei sovi laiskalle puutarhurille. Nurmikko vaatii säännöllistä huolenpitoa, jotta se säilyisi kauniina.

Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? Naapurissa taitaa asua ahkerampi puutarhuri. Sillä jos haluat kauniin nurmikon, tarvitsee se jatkuvaa hoitoa.

Kalkitseminen keväällä, lannoitus kasvukaudella ja säännöllinen leikkaaminen pitävät nurmikon kunnossa. 

1. Lannoitus

Nurmikko kannattaa ylläpitokalkita keväällä lumien sulettua. Lannoitus tehdään keväällä ja syksyllä pitkävaikutteisella lannoitteella. Katso annostelu lannoitepussin kyljestä.

2. Leikkaaminen

Kasvukaudella nurmikon voi joutua leikkaamaan jopa muutaman kerran viikossa. Hellejaksoina nurmikkoa ei kannata kyniä aivan lyhyeksi, muuten se saattaa palaa auringossa. Leikkaa nurmikko noin 4-5 cm:n pituiseksi, leikkaa kerralla enintään 1/3 ruohon korkeudesta.

3. Kastelu

Normaaleissa oloissa vanha nurmikko pärjää ilman kastelua, mutta jos nurmialueella kasvaa paljon koivuja, tarvitsee nurmikko lisäkastelua hellejaksoina.

4. Sammal

Nurmikon sammaltuminen johtuu liian kosteasta ja varjoisasta kasvualueesta sekä ravinneköyhästä, happamasta ja liian tiiviistä maasta. Sammalta vastaan voi joko taistella kalkitsemalla, lannoittamalla ja ilmaamalla maata. Tai antaa sammaleen vain olla, onhan sekin vihreää. 

5. Ilmaaminen

Liian tiivis kasvualusta ei ole nurmikolle hyväksi. Vesi ei pääse imeytymään kovan maan läpi, eivätkä juuret saa happea. Nurmikko kannattaa ilmata. Ilmaamisen voi tehdä pistelemällä haravalla tai talikolla maahan reikiä.

Markkinoilla on myös olemassa kenkiin kiinnitettäviä ilmauskenkiä, sekä työnnettäviä ilmauslaitteita, joilla maahan tehdään reikiä. Reikien teon jälkeen nurmikolle levitetään hienoa hiekkaa siten, että reiät täyttyvät.

6. Paikkaaminen

Joskus nurmikko vaatii korjausta. Haravoi paikattavan kohdan pintamaa kuohkeaksi. Levitä uutta multaa ja kylvä siemenet. Pidä kylvös kosteana.

Lue myös:

    Uusimmat