6 asiaa, joita et tiennyt kynsistäsi

Viimeistellyt, kauniit kynnet ovat ehdottomasti osa huoliteltua ulkonäköä. Käytät ehkä paljonkin aikaa kynsiesi laittoon, mutta tiesitkö seuraavat faktat kynsistä?

Ovatko seuraavat kynsiin littyvät asiat sinulle jo ennestään tuttuja?

Kynnet kasvavat eri tavalla vasemmassa ja oikeassa kädessä

Kynsiteknikko ja D.I.D kynsilakkamallin luoja Adrienne Blanks kertoo, että oikeakätinen tarvitsee useimmiten kynsihuoltoa oikean käden kynsiinsä ennen kuin vasemman käden kynnet pitäisi huoltaa. Tämä johtuu siitä, että kun olet oikeakäsinen, oikean käden kyntesi kasvavat nopeammin kuin vasemman käden kyntesi, ja päinvastoin, jos olet vasenkätinen. Taustalla olevan teorian mukaan niillä kynsillä, joita käytetään useimmin, on tapana kasvaa nopeammin. 

Kynnet kasvavat nopeammin aurinkoisessa ympäristössä

SpaRitual-yrityksen perustaja Shel Pinkin mukaan kynnet kasvavat nopeammin kuumassa ilmastossa kuin viileässä. Tämä johtuu siitä, että kuumissa maissa paistaa useimmin aurinko, joka auttaa kehoasi muodostamaan D-vitamiinia. D-vitamiini saa kyntesi kasvamaan nopeammin. 

Kynnet ja hiukset koostuvat samasta aineesta

Kynnet koostuvat useista kerroksista kovaa keratiinia. Myös hiukset koostuvat pääosin keratiinista, joka on veteen liukenematonta proteiinia. Keratiinia muodostuu myös ihossa. Keratiinikerros on paksuin kämmenissämme ja jalkapohjissamme, kertoo apulaisprofessori Kerith E. Spicknall.

Mitä eroa on sitten kynsillä, hiuksilla ja iholla? Kynsien ja hiusten keratiini sisältää enemmän kysteiniini nimistä aminohappoa kuin ihon pehmeä keratiini. Kynsien rasvapitoisuus ja vesipitoisuus ovat alhaisempia kuin ihon ja hiusten vesi-, ja rasvapitoisuudet. Ihosta irtoaa säännöllisesti uloin kerros keratiinia, toisin kuin kynsistä ja hiuksista.

Kynnet kertovat terveyden tilastasi

Kynsiesi kuntoa tarkkailemalla saat helposti tietoa myös yleisestä terveydentilastasi. Christy Rosen, KBShimmer-yrityksen omistajan mukaan kynsien muodon, värin tai paksuuden muuttuminen voi olla merkki terveydellisestä ongelmasta.  

Kynsinauhoilla on tärkeä tehtävä

Vaikka kynsinauhat saattavat vaikuttaa turhilta, niillä on tärkeä tehtävä: ne suojelevat sinua tartunnoilta. Näin sanoo yhdysvaltalainen ihotautilääkäri Jessica Krant. Kynsinauhojen liiallinen leikkaaminen tai repiminen voi johtaa siihen, että kosteus ja bakteerit pääsevät kynsien kautta kehoosi. Tämä taas voi aiheuttaa tulehduksia ja turvotusta, ja muuttaa kynsien muotoa.

Ruokavaliosi näkyy kynsissäsi

Kynnet kasvavat keskimäärin kaksi tai kolme millimetriä kuukaudessa, ja kestää vain noin puoli vuotta, että terveellisten elämäntapojen noudattaminen alkaa näkyä kynsissäsi. Näin sanoo Christy Rose, joka myös suosittelee vähärasvaisen proteiinin, vähärasvaisten maitotuotteiden ja C-vitamiinia sisältävien tuotteiden syömistä, jotta kerotiinituotanto kehossasi lisääntyisi ja kynnet kasvaisivat paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat