Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

6 ällöttävintä ruoka-ainetta, joita syöt tietämättäsi

Karkeista löytyy monenlaisia jännittäviä aromeita ja lisäaineita
Karkeista löytyy monenlaisia jännittäviä aromeita ja lisäaineita
Julkaistu 02.04.2013 12:39

Monissa tutuissa ruoissa ja raaka-aineissa piilee ällöttäviä aineksia, josta moni kuluttaja ei välttämättä ole tietoinen.

E-koodeilla merkittyjen lisäaineiden lisäksi elintarvikkeissa saattaa olla täysin luonnollisiakin aineksia, jotka voivat nostaa herkemmillä karvat pystyyn. Rodale.com listasi ällöttävimmät ruoka-aineet, joita popsimme suuhumme tietämättämme:

1. Majavan anaalirauhasen nestettä aromina

Majavan anaalirauhasen erittämää nestettä, haustetta, on käytetty muun muassa lääkeaineena sekä parfyymeissa. Tämän lisäksi tätä hapanta ainetta käytetään laajasti teollisessa ruoassa vaniljan tai vadelman makuaineena.

Hauste ei yleensä näy tuotteiden etiketissä, vaan ainetta kutsutaan luonnolliseksi makuaineeksi, mikä aiheuttaa kasvissyöjille dilemman. Varsin luonnollinenhan aine onkin, mutta herkempien mielestä ehkä myös melko ällöttävä. Eläintenystävää ei myöskään varmasti ilahduta se fakta, että majavia pyydystetään hausteen takia hukuttavilla ansoilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

2. Bromatut palonestoaineet virvoitusjuomissa

Paloturvallisuutta lisääviä palonestoaineita käytetään muun muassa televisioissa, tietokoneissa ja huonekalutekstiileissä. Tämän lisäksi elintarvikevalmistajilla on lupa lisätä tietty määrä näitä aineita myös virvoitusjuomiinsa. Nämä palonestoaineet estävät keinotekoisten makeutusaineiden erottumisen muista juoman nesteistä.

3. Maalikemikaalia salaatinkastikkeessa ja makeisissa

Titaanidioksidia käytetään pääasiassa valkoisena pigmenttinä maaleissa, muoveissa, papereissa ja meikeissä. Titaanidioksidia käytetään myös väriaineena muun muassa salaatinkastikkeissa, makeisissa, kahvileivissä ja ravintolisissä E-koodilla E171.

4. Toukkia ja punkkeja säilykesienissä

Erilaiset toukat viihtyvät mainiosti säilyke-elintarvikkeissa. Amerikan elintarvikevirasto FDA:n säännösten mukaan esimerkiksi säilykesienipurkissa saa olla 19 toukkaa ja 74 punkkia. Vaikka näistä pienistä elukoista saattaakin olla lääketieteellistä hyötyä, on ajatus mikroskooppisista toukista ruoissamme silti melko ällöttävä.

5. Höyheniä ja hiuksia leivässä

Höyhenet ja hiukset ovat yksi tärkeimmistä l-kysteiinin lähteistä ja l-kysteiiniä käytetään muun muassa taikinan joustavuuden parantamiseen. L-kysteiini on aminohappo, jota käytetään myös kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen. L-kysteiinin tuottaminen hiuksista on kustannusten kannalta edullisin vaihtoehto ja esimerkiksi kiinalaisnaiset hankkivat lisäelantoa perheelleen myymällä hiuksiaan teollisuudelle. Vaikka lopullinen tulos, l-kysteiini onkin pitkälle tuotettu lisäaine hiuksista, saattaa tieto silti järkyttää herkempiä herkuttelijoita.

6. Hyönteisiä väriaineena

Vaikka tämä lisäaine on täysin luonnollinen, voi se silti aiheuttaa joillekin ihmisille vilunväreitä. E120 eli karmiini, kokkiniili tai karmiinihappo saadaan naaraspuolisista kokenillikirvoista (Dactylopius coccus vanh. Coccus cacti). Tämä kirva asustelee Meksikossa ja Etelä-Amerikassa ja nauttii ravinnokseen kaktuksia. Elämäntehtävänä tällä hyönteisellä on tulla uutetuksi E120 lisäaineeksi ja siten antaa punainen väri makeisiin sekä virvoitusjuomiin.

Lähde: Rodale.com

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäKarmea löytö kuivatusta taatelista – "Eivät mitään hauskoja aineita"Lääkärit varoittavat raportissaan: Nämä ruoista löytyvät kemikaalit voivat vaarantaa lasten terveydenNäitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia! Maistuuko ruokasi puulta? Syy saattaa löytyä ainesosaluettelostaPossua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältää
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."