6 ällöttävintä ruoka-ainetta, joita syöt tietämättäsi

Monissa tutuissa ruoissa ja raaka-aineissa piilee ällöttäviä aineksia, josta moni kuluttaja ei välttämättä ole tietoinen.

E-koodeilla merkittyjen lisäaineiden lisäksi elintarvikkeissa saattaa olla täysin luonnollisiakin aineksia, jotka voivat nostaa herkemmillä karvat pystyyn. Rodale.com listasi ällöttävimmät ruoka-aineet, joita popsimme suuhumme tietämättämme:

1. Majavan anaalirauhasen nestettä aromina

Majavan anaalirauhasen erittämää nestettä, haustetta, on käytetty muun muassa lääkeaineena sekä parfyymeissa. Tämän lisäksi tätä hapanta ainetta käytetään laajasti teollisessa ruoassa vaniljan tai vadelman makuaineena.

Hauste ei yleensä näy tuotteiden etiketissä, vaan ainetta kutsutaan luonnolliseksi makuaineeksi, mikä aiheuttaa kasvissyöjille dilemman. Varsin luonnollinenhan aine onkin, mutta herkempien mielestä ehkä myös melko ällöttävä. Eläintenystävää ei myöskään varmasti ilahduta se fakta, että majavia pyydystetään hausteen takia hukuttavilla ansoilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

2. Bromatut palonestoaineet virvoitusjuomissa

Paloturvallisuutta lisääviä palonestoaineita käytetään muun muassa televisioissa, tietokoneissa ja huonekalutekstiileissä. Tämän lisäksi elintarvikevalmistajilla on lupa lisätä tietty määrä näitä aineita myös virvoitusjuomiinsa. Nämä palonestoaineet estävät keinotekoisten makeutusaineiden erottumisen muista juoman nesteistä.

3. Maalikemikaalia salaatinkastikkeessa ja makeisissa

Titaanidioksidia käytetään pääasiassa valkoisena pigmenttinä maaleissa, muoveissa, papereissa ja meikeissä. Titaanidioksidia käytetään myös väriaineena muun muassa salaatinkastikkeissa, makeisissa, kahvileivissä ja ravintolisissä E-koodilla E171.

4. Toukkia ja punkkeja säilykesienissä

Erilaiset toukat viihtyvät mainiosti säilyke-elintarvikkeissa. Amerikan elintarvikevirasto FDA:n säännösten mukaan esimerkiksi säilykesienipurkissa saa olla 19 toukkaa ja 74 punkkia. Vaikka näistä pienistä elukoista saattaakin olla lääketieteellistä hyötyä, on ajatus mikroskooppisista toukista ruoissamme silti melko ällöttävä.

5. Höyheniä ja hiuksia leivässä

Höyhenet ja hiukset ovat yksi tärkeimmistä l-kysteiinin lähteistä ja l-kysteiiniä käytetään muun muassa taikinan joustavuuden parantamiseen. L-kysteiini on aminohappo, jota käytetään myös kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen. L-kysteiinin tuottaminen hiuksista on kustannusten kannalta edullisin vaihtoehto ja esimerkiksi kiinalaisnaiset hankkivat lisäelantoa perheelleen myymällä hiuksiaan teollisuudelle. Vaikka lopullinen tulos, l-kysteiini onkin pitkälle tuotettu lisäaine hiuksista, saattaa tieto silti järkyttää herkempiä herkuttelijoita.

6. Hyönteisiä väriaineena

Vaikka tämä lisäaine on täysin luonnollinen, voi se silti aiheuttaa joillekin ihmisille vilunväreitä. E120 eli karmiini, kokkiniili tai karmiinihappo saadaan naaraspuolisista kokenillikirvoista (Dactylopius coccus vanh. Coccus cacti). Tämä kirva asustelee Meksikossa ja Etelä-Amerikassa ja nauttii ravinnokseen kaktuksia. Elämäntehtävänä tällä hyönteisellä on tulla uutetuksi E120 lisäaineeksi ja siten antaa punainen väri makeisiin sekä virvoitusjuomiin.

Lähde: Rodale.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja