5 yllättävää faktaa – tiesitkö tämän valkosipulista?

Valkosipuli on tuhansia vuosia vanha mauste- ja lääkekasvi, jolla on uskottu olevan jopa maagisia ominaisuuksia. Tiesitkö sinä nämä faktat valkosipulista?

1. Miksi valkosipulista tulee pahanhajuinen hengitys?

Valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys johtuu kolmesta eri ainesosasta: rikkivedystä, metaanitiolista sekä dimetyylisulfidista. Nämä yhdisteet voivat jopa lisätä suussasi jo olevien mikrobien määrää ja aiheuttaa näin haisevaa hengitystä.

2. Paha haju leviää myös ihohuokosiin

Valkosipulin sisältämät yhdisteet pääsevät myös verenkiertoon, joten henkesi ei välttämättä ole ainoa joka haisee pahalta, vaan tuoksahdus voi päästä ulos ihohuokosistakin.

3. Valkosipulia on käytetty myös valuuttana

Nykyään valkosipuli on yleinen näky vihannesosaston hyllyillä, mutta ennen herkku oli harvinaisempaa. Mongolivaltakunnan aikana valkosipuli oli niin arvokasta, että sitä käytettiin jopa valuuttana!

4. Valkosipuli terveellisempää tuoreena

Valkosipuli on erittäin herkkä kasvis ja menettää paistettaessa suuren osan hyödyllisistä ravinteistaan. Suosi siis tuoretta valkosipulia, jos haluat saada siitä kaiken irti!

5. Valkosipuli on luonnon oma antibiootti

Keskiajalla valkosipulin avulla ehkäistiin ruttoa ja muita sairauksia ja vaivoja kuten koliikkia. Valkosipulilla on kansanlääkinnässä puhdistettu myös haavoja, helpotettu yskää ja torjuttu vilustumista.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan valkosipulin sisältämä rikkivety voi olla jopa 100 kertaa tehokkaampi lääke tuhoamaan kampylobakteereita kuin esimerkikisi yleiset antibiootit erytromysiini ja siprofloksasiini.

Lähteet: Yrttitarha, Kotimaiset Kasvikset

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja