5-vuotias löi toista lasta puupalikalla päähän päiväkodissa – alkoi rikostutkinta, joka päättyi vanhempien tuomioon

Lapsen selitys käytökselleen johti rikostutkintaan.

Vanhempien lapseensa kohdistama pahoinpitely lähti selviämään, kun lapsi oli lyönyt toista lasta turkulaisessa päiväkodissa puupalikalla päähän. Lapsi oli selittänyt käytöstään sillä, että häntä lyötiin kotona. 

Asiasta tehtiin tutkintapyyntö poliisille, jonka keskeisin näyttö tutkinnassa oli pojan videoitu kertomus. Poika oli haastattelua tehtäessä noin viisi ja puoli vuotta vanha. Poika kertoi muun muassa, että äiti ja isä olivat lyöneet häntä kenkälusikalla peppuun, ja että hän oli itkenyt. 

Vanhemmat kiistivät syytteen

Oikeudessa molemmat vanhemmat kiistivät syytteen ja teonkuvauksen pääosin. Äiti myönsi osuneensa vahingossa yhden tai kaksi kertaa kenkälusikalla lapsensa jalkoihin eskaloituneen koiratilanteen aikana. 

Lisäksi äiti myönsi ottaneensa lastaan muutamia kertoja korvalehdestä kiinni sekä ”nipanneensa” muutaman kerran kovalehteen. Äidin mukaan kyseessä on ollut kevyt näpäytys, josta ei ole aiheutunut lapselle kipua.  

Isä myönsi oikeudessa muutaman kerran näpäyttäneensä lasta korvalehteen kasvatustilanteissa. Isän mukaan hän ei kuitenkaan aiheuttanut toiminnallaan lapselle kipua. 

Oikeus piti erikoisena äidin kertomusta siitä, että hän oli koiran koulutustilanteesta osunut kenkälusikalla lapseen kaksi kertaa. Oikeuden mukaan äiti myös vähätteli tapahtunutta siten, että hänen mukaansa lapsi ei näissä tilanteissa itkenyt, vaikka esitutkinnassa hän kertoi lapsensa itkeneen. 

Lapsen kertomus muuttui

Syytettä vastaan puhui kuitenkin se seikka, että lapsen kertomus oli muuttunut. Päiväkodissa hän kertoi lyömisestä, esitutkinnassa hän sanoi valehdelleensa koko asian ja poliisin haastattelussa hän taas kertoi lyömisestä. 

Käräjäoikeuden mukaan, vaikka ei voida sulkea sitä mahdollisuutta, että lapseen olisi kotona vaikutettu ennen haastattelua, kertomuksen muuttuminen ja epäjohdonmukaisuus vähentävät sen luotettavuutta. Oikeuden mukaan näin ollen vanhempien ei voida todeta varmuudella lyöneen lastaan tahallisesti kenkälusikalla. 

Vanhempien katsottiin syyllistyneen korvan ”nippailemiseen”, jonka lisäksi äidin todettiin vetäneen lastaan korvasta. Tuomion mukaan vanhemmat olivat pahoinpidelleet vuonna 2016 syntynyttä lastaan vuosina 2019-2021. 

Vanhemmille sakkotuomio

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi molemmat vanhemmat pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon. Äidin tuloilla maksettavaa kertyy 240 euroa ja isän tuloilla 1 040 euroa. Lapselle vanhemmat joutuvat maksamaan 250 euroa kivusta ja särystä. 

Vanhempia syytettiin myös eläinsuojelurikoksesta, jossa heidän epäiltiin lyöneen koiraansa kenkälusikalla useita kertoja viikossa noin kolmen kuukauden ajan vuonna 2019.  Oikeus kuitenkin hylkäsi tämän syytteen. 

Lue myös:

    Uusimmat