5 piparmintun terveyshyötyä – näitä et tiennyt!

Joulu on herkuttelun aikaa. Onkin ehkä lohduttavaa tietää, että yhdessä sesongin herkullisimmista mauista on ihan oikeita terveyshyötyjä.

Piparminttutangot ja -karkit ovat tuttu näky joulun aikaan, mutta tiesitkö, että piparmintusta on myös rutkasti hyötyä terveydelle?

Piparminttu lievittää vatsaongelmia

Jo kansanviisaus kertoo, että piparmintusta on apua kaikenlaisiin ongelmiin pahoinvoinnista kuukautiskipuihin. Tieteellistäkin näyttöä kuitenkin on. Italialaistutkimus vuodelta 2007 kertoo, että piparmintusta on apua ärtyvän suolen oireyhtymään. Oireet lievittyivät merkittävästi 75 prosentilla tutkimukseen osallistuneista, kun he söivät piparminttuöljykapseleita kuukauden ajan. Heistä, jotka söivät lumelääkettä, vain 38 prosenttia raportoi oireiden lievenemisestä.

Piparminttu hillitsee mielitekoja

Jo piparminttutangon nuuhkiminen saattaa riittää, kun sokerinhimo iskee. Eräässä vuoden 2011 tutkimuksessa ihmisiä pyydettiin haistamaan piparminttuöljyä aina kahden tunnin välein. He raportoivatkin olonsa vähemmän nälkäisiksi ja söivät viikon aikana 2 800 kilokaloria vähemmän kuin ihmiset, jotka eivät piparminttua nuuhkineet.

Piparminttu helpottaa jännityspäänsärkyä

Stressin, ahdistuksen ja alkoholin kulutuksen aiheuttama jännityspäänsärky saattaa helpottua piparminttuöljyn avulla. Pienessä, vuonna 1996 tehdyssä tutkimuksessa piparminttuöljyn hierominen otsaan ja ohimoille helpotti 15 minuutin jälkeen päänsärkyä yhtä tehokkaasti kuin parasetamoli.

Piparminttu auttaa keskittymään

Wheeling Jesuit -yliopiston tekemän pienen tutkimuksen mukaan piparmintun tuoksun voi yhdistää suurempaan valppauteen, motivaatioon ja jopa parempaan suorituskykyyn. Eräs marylandilainen koulu menikin jopa niin pitkälle, että tilasi opiskelijoilleen 3 600 piparminttutankoa osavaltion laajuisten kokeiden aikana.

Piparminttu auttaa tukkoista nenää

Toinen piparmintun aktiivisista ainesosista on mentoli, joka on monesta flunssa- ja yskänlääkkeistä löytyvä yhdiste. On vain vähän todisteita siitä, että mentolin tuoksuttelu oikeasti vapauttaa nenäkäytäviä, mutta se tuntuu ainakin huijaavan aivoja luulemaan niin.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat