5.6.2002 Makkarasoosi ja perunamuusi

Vieraana makkaran intohimoinen ystävä Turusta. Hän on kirjoittanut yhdessä ja kanssa mahtavan tietopaketin makkarasta; .

Makkarasoosi

1 dl vehnäjauhoja
100 g suolatonta voita
1 l kiehuvaa vettä
2 lihaliemikuutiota tai -fondia
valkopippuria myllystä
suolaa
noin ½ kg lenkkimakkaraa

1. Sulata voi valurautapannussa. Lisää jauhot ja anna niiden ruskistua kauniiksi. Sekoita koko jana ja varo etteivät jauhot pala.
2. Lisää kiehuva vesi ja lihaliemikuutiot (itse valmistettu lihaliemi parasta). Sekoita vispilällä kerma sekaan. Anna kiehua reilulla lämmöllä 10-15 minuutia. Jätä sitten liedelle porisemaan ainakin tunniksi, mieluummin 2-3 tunniksi.
3. Tarkkaile kypsymistä ja lisää nestettä tarvittaessa. Mausta valkopippurilla ja suolalla.
4. Poista makkarasta kuori syvällä viillolla ja leikkaa makkara ohuiksi siivuiksi.
5. Paista siivut voissa kauniin ruskeiksi. Nostele pannulta makkarat, mutta älä rasvaa. Lisää makkarat kuuman kastikkeeseen ja nauti.

Tarjoa makkarakastike keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, suolakurkun ja runsaan salaatin kera.

Perunamuusi

15-20 jauhoista perunaa (Pito, Rosamunda, Amazon tms.)
25-150 g suolatonta voita
4 dl (punaista) maitoa
(Maldon-) suolaa

1. Kuori perunat. Leikkaa ne kahtia, suurimmat neljään osaan. Näin näet että peruna on terve myös sisältä.
2. Keitä perunat suolattomassa vedessä niin kauan, että perunat menevät reilusti rikki. Kaada vesi pois. Survo perunat rikki perunasurvimella. Lisää pehmeä voi ja sekoita.
3. Kuumenna maito ja lisää se muhennokseen koko ajan survimella sekoittaen. Voit tässä vaiheessa ajaa seoksen myös sauvasekoittajalla. Enää se ei muutu "liimaksi". Mausta suolalla.

Lue myös:

    Uusimmat