4-vuotiaalla todettiin ummetus, mutta poika kuolikin vain viikkoja myöhemmin – äiti varoittaa aivokasvaimen oireista

Noin 150 lasta sairastuu syöpään vuosittain 5:53
Noin 150 lasta sairastuu syöpään vuosittain – aiheesta keskusteli perhetyön asiantuntija Riikka Ranta.

Loganilla todettiin olevan ummetus. Vain viikkoja myöhemmin poika kuoli kotonaan aivokasvaimen uuvuttamana. Pojan surullisen tarinan jakoi sivuillaan brittiläismedia The Sun.

Kesä oli kauneimmillaan, ja luontoäiti tarjoili koko Eurooppaan käristyskupolimaista lämpöä. Samoihin aikoihin Helen Allebonin 4-vuotias Logan-poika alkoi yllättäen oirehtimaan.

Aluksi poika valitteli kovaa pääkipua, mutta perheenäiti oletti, että pojan oireet johtuivat valtavasta helteestä ja auringonpaisteesta.

Kun poika surkutteli, ettei hänen jalkansa toimi normaalisti, äiti alkoi huolestua poikansa terveydestä. Pojan vanhemmat syöttivät pojan oireita Googlen hakukenttään ja hakukone antoi yhdeksi vaihtoehdoksi aivokasvaimen.

Hakutulokset ja pojan heikentynyt terveydentila saivat vanhemmat pelon valtaan – poika oli pakko saada lääkäriin.

– Hän ei pystynyt edes nousemaan tuolille ilman itkua, äiti muistelee.

Jos kuva Logan-pojasta ei näy, voit katsoa sen täältä

Google olikin oikeassa

Lääkärit huomasivat välittömästi jonkin olevan pahasti vialla, ja Logan lähetettiin kiireellisenä kuvattavaksi. Kuvista kävi ilmi, että pojalla oli aivoissaan golf-pallon kokoinen kasvain, joka oli leikattava pikimmiten.

Medulloblastooma lasten yleisin pahalaatuinen aivokasvain, jonka ensisijainen hoitomuotoja ovat kasvaimen perusteellinen poisto sekä solunsalpaaja- ja sädehoito. Eloonjäämisosuus on verrattain hyvä yli 3-vuotiailla lapsilla: jopa 80 %. Alle 3-vuotiailla ennuste on huonompi. 

Leikkaus suoritettiin kolme päivää myöhemmin. Kasvaimen poistoleikkauksen jälkeen selvisi, että kyseessä oli lapsille ominainen aivokasvain, medulloblastooma.

Logan tuntui olevan varsin hyvävointinen leikkauksen jäljiltä: hän hymyili vanhemmilleen maatessaan toipilaana isossa sairaalasängyssä. Vanhemmat eivät tosin tienneet, että leikkauksenjälkeinen juttutuokio jäi kolmikon viimeiseksi.

Kasvain uusiutui etäpesäkkeiden kera

Vaikka syöpäkasvaimen eloonjäämisen mahdollisuus on verrattain hyvä, Logan sai useita komplikaatioita pian kasvaimen poistamisen jälkeen. Hän sairasti aivokalvontulehduksen ja noroviruksen, joiden vuoksi poika ei toipunut koskaan leikkauksesta.

Loganin pää kuvattiin uudelleen kolme viikkoa myöhemmin. Lääkäreiden pahimmat pelot olivat käyneet toteen: aivokasvain oli uusiutunut ja levinnyt laajalle alueelle hauraan pojan kehossa. Kävi ilmi, että kasvainkudosta oli ympäri pojan aivoja, ja etäpesäkkeitä oli ehtinyt muodostua myös selkäytimeen.

Tilanne oli toivoton, ja pojan vanhempien tuli tehdä raskas päätös: joko pojalle annetaan sädehoitoa, jonka avulla poika elää muutaman kuukauden tai sitten hoidot lopetetaan ja Logan laitetaan saattohoitoon.

Perheenäiti halusi viedä poikansa kotiin, koska halusi silmäteränsä kuolevan turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä. Toisin kuin lääkärit olivat ennustaneet, Logan eli kuukauden. Hän menehtyi lokakuun 14. päivä viime vuonna.

Annettiinko pojalle aiemmin väärä diagnoosi?

Aivokasvainten oireet riippuvat potilaan iästä sekä kasvaimen koosta, kasvunopeudesta ja sijainnista. Toisinaan oireet voivat olla hyvin epämääräisiä, eikä niihin välttämättä osata reagoida.

Aivokasvaimen tyypilliset oireet:

 • Pääkipu, joka on tavallisesti pahimmillaan aamuisin
 • Yleinen huonovointisuus
 • Aamupainotteinen pahoinvointi ja oksentelu
 • Ärtyisyys ja aneemisuus
 • Kouristuskohtaukset
 • Karsastus ja muut näköhäiriöt
 • Pään ympärysmitan kasvu
 • Kehityksen pysähtyminen
 • Väsymys ja nopea väsyminen
 • Tasapaino-ongelmat ja huojuva kävely 

Loganilla oli todettu vain pari kuukautta aiemmin akuutti ummetus. Moni saattaisi Helenin ja Nikin tilanteessa pohtia, eläisikö Logan vielä, jos lääkärit olisivat tutkineet pojan tuolloin tarkemmin. Loganin terveydentila oli kuitenkin romahtanut vain noin kuukausi saamansa diagnoosin jälkeen.

Helen ei kuitenkaan ole katkera. Sen sijaan hän haluaa varoittaa muita vanhempia aivokasvainten oireista, jotta kenellekään muulle vanhemmalle tai lapselle ei kävisi samoin.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Duodecim

Lue myös:

  Uusimmat