4.9.2003 Puutarhurin kalakeitto ja omena-herukka-kaurapaistos

Puutarhurin kalakeittoon sopivat oman puutarhan ainekset eli voit vaihtaa allaolevia aineksia sadon mukaan. Keittoon sopivat hyvin myös pavut, herneet, sienet jne.

Puutarhurin kalakeitto

0,8 - 1 kg kuhaa, ahvenia, siikaa

kalan päät ja ruodot
vettä, suolaa, kokonaisia pippureita, laakerinlehti
sipuli, porkkana, pala purjoa tai 1 l kalalientä fondista tai kuutiosta + n. 400 g kalafileitä

pätkä purjoa
1 sipuli
2 - 3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 perunaa
1 maissintähkä tai
1 dl pakastemaissia
1 punainen tai vihreä paprika
1/2 - 1 chili pieni kesäkurpitsa tai pala fenkolia
kourallinen pinaattia
tilliä, persiljaa, ruohosipulia ja/ korianteria silppuna
kehäkukan terälehtiä

1. Perkaa ensin kalat. Poista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kylmällä vedellä. Leikkaa kalat nahattomiksi fileiksi.
2. Keitä kalaliemi. Nosta kalojen ruodot ja päät ja paloitellut kasvikset kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto ja lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Tai käytä liemeksi vettä + kalaliemikuutio tai fondia.
3. Esikäsittele kasvikset. Leikkaa huuhdottu purjon pätkä renkaiksi, porkkanat ja perunat kuutioiksi, sipuli, valkosipuli ja chili (poista siemenet ja kanta) silpuksi . Kuutioi paprika ja kesäkurpitsa tai fenkoli. Leikkaa maissijyvät irti tähkästä terävällä veitsellä. Huuhdo pinaatinlehdet hyvin ja revi tai leikkaa ne halutessasi pariin osaan.
4. Lisää kiehuvaan kalaliemeen purjo, sipuli, porkkana ja peruna. Anna kiehua hetken aikaa. Lisää chili, paprikat, valkosipuli, maissinjyvät ja kesäkurpitsa. Anna kiehua hiljalleen lähes kypsäksi.
5. Lisää viimeeksi kuutioitu kala ja pinaatti ja anna kypsyä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää lopuksi joukkoon vihreää silppua ja kehäkukan terälehtiä väri-iloksi. Tarjoa lisäksi leipää.

Omena-herukka-kaurapaistos

4-5 kotimaista omenaa
2 - 3 dl punaherukoita tai puolukoita
0,5 dl sokeria tai hunajaa
kanelia tai kanelisokeria

3 dl kaurahiutaleita
1 - 1,5 dl sokeria
runsas 1 dl juoksevaa voimariinia tai margariinia

1. Poista omenoista keskusta ja lohko ne. Riivi marjat. Levitä omenalohkot ja marjat voideltuun uunivuokaan.
2. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri ja juokseva rasva ja ripottele seos omenalohkojen ja marjojen päälle.
3. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat