4.9.2003 Puutarhurin kalakeitto ja omena-herukka-kaurapaistos
Puutarhurin kalakeittoon sopivat oman puutarhan ainekset eli voit vaihtaa allaolevia aineksia sadon mukaan. Keittoon sopivat hyvin myös pavut, herneet, sienet jne.
Puutarhurin kalakeitto
0,8 - 1 kg kuhaa, ahvenia, siikaa
kalan päät ja ruodot
vettä, suolaa, kokonaisia pippureita, laakerinlehti
sipuli, porkkana, pala purjoa tai 1 l kalalientä fondista tai kuutiosta + n. 400 g kalafileitä
pätkä purjoa
1 sipuli
2 - 3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 perunaa
1 maissintähkä tai
1 dl pakastemaissia
1 punainen tai vihreä paprika
1/2 - 1 chili pieni kesäkurpitsa tai pala fenkolia
kourallinen pinaattia
tilliä, persiljaa, ruohosipulia ja/ korianteria silppuna
kehäkukan terälehtiä
1. Perkaa ensin kalat. Poista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kylmällä vedellä. Leikkaa kalat nahattomiksi fileiksi.
2. Keitä kalaliemi. Nosta kalojen ruodot ja päät ja paloitellut kasvikset kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto ja lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Tai käytä liemeksi vettä + kalaliemikuutio tai fondia.
3. Esikäsittele kasvikset. Leikkaa huuhdottu purjon pätkä renkaiksi, porkkanat ja perunat kuutioiksi, sipuli, valkosipuli ja chili (poista siemenet ja kanta) silpuksi . Kuutioi paprika ja kesäkurpitsa tai fenkoli. Leikkaa maissijyvät irti tähkästä terävällä veitsellä. Huuhdo pinaatinlehdet hyvin ja revi tai leikkaa ne halutessasi pariin osaan.
4. Lisää kiehuvaan kalaliemeen purjo, sipuli, porkkana ja peruna. Anna kiehua hetken aikaa. Lisää chili, paprikat, valkosipuli, maissinjyvät ja kesäkurpitsa. Anna kiehua hiljalleen lähes kypsäksi.
5. Lisää viimeeksi kuutioitu kala ja pinaatti ja anna kypsyä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää lopuksi joukkoon vihreää silppua ja kehäkukan terälehtiä väri-iloksi. Tarjoa lisäksi leipää.
Omena-herukka-kaurapaistos
4-5 kotimaista omenaa
2 - 3 dl punaherukoita tai puolukoita
0,5 dl sokeria tai hunajaa
kanelia tai kanelisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 - 1,5 dl sokeria
runsas 1 dl juoksevaa voimariinia tai margariinia
1. Poista omenoista keskusta ja lohko ne. Riivi marjat. Levitä omenalohkot ja marjat voideltuun uunivuokaan.
2. Sekoita kaurahiutaleet, sokeri ja juokseva rasva ja ripottele seos omenalohkojen ja marjojen päälle.
3. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Uusimmat
-
16:22
EK5: Sebastien Ogier tuhahti – käänne kesken pätkän: MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
16:17
EU haluaa Niinistön apua Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen: "Meillä on paljon opittavaa Suomelta"
-
16:15
Niinistö tapaa Borrellin Eurooppa-raportin tiimoilta
-
16:04
Poliisi muistuttaa: Sakkoja napsahtaa tarvittaessa muillekin kuin autoilijoille – näin kävi skootterikuskin
-
15:59
Tre Kronor vahvistuu: NHL-hyökkääjä lähtee MM-jäälle
-
15:58
Pariisissa pidätetty henkilö, joka uhkasi räjäyttää itsensä Iranin suurlähetystöllä
-
15:31
Hiihtoliitto myllerryksessä – toiminnanjohtaja sai lähteä
-
15:14
Ott Tänakin ympärillä muhii rallifiasko
-
15:10
Kanye Westiä epäillään pahoinpitelystä
-
14:57
Suomalainen everstiluutnantti: Tämä on Israelin "kirurgisen" iskun viesti
-
14:48
Kuutti pyrki sinnikkäästi kohti merta Helsingissä – katso Harrin kuvaama video
-
14:42
MTV testasi: Suomessa keksittiin ennennäkemätön sushi – "Aiomme myydä tätä Japaniin"
-
14:38
Ensin vatsa tyhjäksi, sitten renkaat – MM-rallin suomalaiskuskilla painajaisreissu
-
14:36
Auto törmäsi pyöräilijään ja pakeni – poliisi pyytää autoilijaa ilmoittautumaan
-
14:27
HIFK:lle kova menetys – Suomen mestari siirtyy ulkomaille
-
14:24
Rantaradalla henkilövahinko – junaliikenne pysähtynyt Helsingin ja Turun välillä
-
14:08
Venäjä tehnyt suuren ilmahyökkäyksen – Ukraina kertoo ampuneensa alas pommikoneen
-
14:07
Sebastien Ogierilta mystinen heitto kuumasta puheenaiheesta
-
14:02
Hallituslähteet STT:lle: Suomessa tullaan irtisanomaan tuhansia virkamiehiä
-
14:00
Tapakouluttajan mukaan "ole oma itsesi" ei ole aina hyvä neuvo
-
Lataa lisää