4.4. Karitsan paahtopaistia ja lämmintä varhaisperunasalaattia

Karitsan paahtopaisti

  • 4 karitsan paahtopaistia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 pnt tuoretta timjamia
  • 1 pnt tuoretta rakuunaa
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • pippuria

Laita valkosipuli, yrtit sekä mausteet tehosekoittimeen ja sekoita hienoksi. Kaada seos lihan päälle ja anna marinoitua yön yli. Seuraavana päivänä pyyhi mausteet pois lihan pinnalta ja paista tai grillaa nopeasti paahtopaisteihin kaunis paistopinta. Nosta ne uunivuokaan ja kypsennä ne lopuksi 180 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Jos käytät paistolämpömittaria sisälämpö pitäisi olla n. 54-56 astetta. Anna lihan vetäytyä 5-10 minuuttia folioon käärittynä ennen tarjoilua! Tarjoa lämpimän lisäkkeen sekä bearnaisekastikkeen kanssa.

Varhaisperunasalaatti

  • 16 keitettyä perunaa
  • 1 pnt keitettyä tuoretta vihreää parsaa
  • 2 punasipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 8 pientä retiisiä
  • suolaa
  • pippuria
  • sitrusöljyä

Paloittele kasvikset lohkoiksi ja nosta ne paistinpannulle. Laita levy päälle ja lisää mausteita sekä öljyä ja anna seoksen lämmitä nopeasti. Tarjoile paahtopaistin sekä kastikkeen kanssa.

Bearnaisekastike

  • 1 salottisipuli
  • 1 pnt rakuunaa (puolet kastikepohjaan ja puolet valmiin kastikkeen maustamiseen)
  • pieni nippu persiljaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 dl viinietikkaa
  • 1 dl kylmää vettä
  • suolaa
  • pippuria
  • 2-3 keltuaista
  • 100 g voita pieninä paloina

Mittaa pieneen kasariin salottisipulisilppu, yrtit, laakerinlehti, viinietikka sekä hieman suolaa ja pippuria. Keitä etikkaa kokoon kunnes jäljellä on kaksi kolmasosaa. Siivilöi kastikepohja ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kuumenna toisella liedellä valmiiksi vesi vesihaudetta varten. Nosta siivilöity etikkaseos vesihauteen päälle ja kaada kasariin keltuaiset ja kypsennä kastike kokoajan sekoittaen. Älä anna veden kiehua vesihauteessa. Kun kastike on saostunut nosta kasari pois vesihauteesta ja lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina koko ajan sekoittaen sekä hienonnettu rakuuna. Tarkista maku.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat