3D-tulostus mahdollistaa: Kokeile uusia hampaita ennen korjausta

Suun hyvinvointi ja terveys 25:00

Hammaslääkäri Sami Savolainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä kuinka 3D-tulostusta käytetään hyväksi hampaiden korjauksessa.

Hampaisiinsa muutosta toivovan on uusimman teknologian avulla mahdollista kokeilla, miltä toivotut hampaat suussa näyttäisivät. Tämä on mahdollista 3D-tulostuksen avulla.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Sami Savolainen kertoo, että esteettinen hammashoito, eli näkyvien hampaiden korjaaminen keraamisilla kruunuilla tai implanteilla, puhuttaa nykyään paljon. Esteettisellä hammashoidolla korjataan esimerkiksi hampaiden virheasentoja, muotoa tai värivirheitä.

Korjaukseen liittyy usein paljon odotuksia ja toiveita, jotka voivat olla välillä Savolaisen mukaan jopa epärealistisia. Epäonnistuneiden lopputulosten välttämiseksi hoidossa on käytetty valokuvamallinnusta, jonka avulla potilas on voinut katsella mahdollista lopputulosta valokuvassa.

Uusimman teknologian avulla potilaan on nyt myös mahdollista saada konkreettisesti kokeilla, miltä uudet hampaat tuntuvat suussa. 3D-tulostimella tulostetaan hammasmalli, jonka pohjana käytetään aikaisemmin tehtyä valokuvamallinnusta.

– Malli voidaan siirtää hoitoprosessin aikana väliaikaisina hampaina potilaan suuhun, jolloin hän näkee sen lopputuloksen, ennen kuin ne varsinaiset hampaat sinne kiinnitetään. Silloin hänellä on mahdollisuus sitten kommentoida ja kokeilla niitä hampaita. Ja jos hän sanoo, että on vähän liian pitkät, tai on kulmat liian pyöreät tai on jotain muuta ongelmaa, niin se voidaan ottaa siinä hoidossa huomioon.

Kuinka usein hammaslääkärillä ja suuhygienistillä olisi syytä käydä? Mitkä asiat aiheuttavat Savolaisen mukaan pahanhajuista hengitystä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat