31.3 2004 Leipää sekä yrttileipä ja yrttilevitettä

Yrttipatongit uunipellillä

Leipätaikina:

  • 1/2 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • ½ dl voisulaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri sekä voi ja aluksi n. ¾ vehnäjauhoista. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneessa n. 10 minuuttia. Lisää loput jauhoista taikinaan vähitellen niin, että siitä tulee helposti käsiteltävä. Anna taikinan kohota n. 10-15 min. Jaa taikina annospaloihin ja nosta ne pellille kohoamaan. Paista sämpylöitä 220 asteisessa uunissa n.13 min, riippuen sämpylöiden koosta. Jos leivot taikinasta leipiä, paista niitä 200 asteessa 30-45 min. leivän koosta riippuen.

Yrttileipä:

  • 2-3 ruukkua basilikaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1/2 l vettä

Poista yrttien lehdet varsistaan ja laita ne tehosekoittimeen. Kaada aluksi joukkoon vettä vain sen verran että tehosekoitin saa soseutettua lehdet (n. 1 dl). Anna tehosekoittimen pyöriä n.5 min parhaan lopputuloksen saamiseksi. Lisää loput vedestä ja sekoita tasaiseksi..

Valmista taikina samalla ohjeella kuin tavallinen taikina, mutta korvaa vesi yrttivedellä.

Yrttilevite:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa (hovi)
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 ruukku oreganoa, timjamia tms.
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa ja pippuria

Hienonna ruohosipuli, oregano ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

Resepti: Samuli Wirgentius/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat