Leipätaikina:
- 1/2 l vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
- ½ dl voisulaa
- n. 8 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri sekä voi ja aluksi n. ¾ vehnäjauhoista. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneessa n. 10 minuuttia. Lisää loput jauhoista taikinaan vähitellen niin, että siitä tulee helposti käsiteltävä. Anna taikinan kohota n. 10-15 min. Jaa taikina annospaloihin ja nosta ne pellille kohoamaan. Paista sämpylöitä 220 asteisessa uunissa n.13 min, riippuen sämpylöiden koosta. Jos leivot taikinasta leipiä, paista niitä 200 asteessa 30-45 min. leivän koosta riippuen.
Yrttileipä:
- 2-3 ruukkua basilikaa
- 1 ruukku persiljaa
- 1/2 l vettä
Poista yrttien lehdet varsistaan ja laita ne tehosekoittimeen. Kaada aluksi joukkoon vettä vain sen verran että tehosekoitin saa soseutettua lehdet (n. 1 dl). Anna tehosekoittimen pyöriä n.5 min parhaan lopputuloksen saamiseksi. Lisää loput vedestä ja sekoita tasaiseksi..
Valmista taikina samalla ohjeella kuin tavallinen taikina, mutta korvaa vesi yrttivedellä.
Yrttilevite:
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa (hovi)
- 1 dl hienonnettua ruohosipulia
- 1 ruukku oreganoa, timjamia tms.
- 1 valkosipulin kynsi
- suolaa ja pippuria
Hienonna ruohosipuli, oregano ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
Resepti: Samuli Wirgentius/ Ruokala