30.10.2003 Punajuurisosekeitto ja sinappibroileri

Pyhäinpäivän menyyehdotus Voit tarjota punajuurikeiton esim. nakkipaloilla höystettynä ja voileipien kera lounaaksi tai alkuruuaksi pienempänä annoksena pyhäinpäivänä. Pääruuaksi sinappibroileria ja jälkiruuaksi tai kahvin kanssa nautittavaksi sopii Kaarinan perjantaina leipoma puolukkainen marenkikääretorttu.

Punajuurisosekeitto (4-6:lle)

3-6 raakaa punajuurta
1 punasipuli
2 jauhoista perunaa
pieni pala palsternakkaa
n. 1 l vettä tai kasvislientä
1 laakerinlehti
tilkka sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa
vähän tuoretta tai kuivattua salviaa tai timjamia
keittolautasen pinnalle nokare vaahdotettua ranskankermaa

1. Kuori punajuuret, sipuli, perunat ja palsternakka. Kuutioi kaikki. Keitä punajuuren palasia 15-20 min. ensin yksinään laakerinlehdellä maustetusssa vedessä, koska ne vaativat pisimmän kypsymisajan.
2. Lisää muut kasvikset ja halutessasi kasvisliemikuutio tai fondia. Keitä kunnes kasvikset ovat aivan pehmeitä. Poista laakerinlehti.
3. Soseuta esim. sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa.
4. Kuumenna ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta sitruunamehutilkalla, mustapippurilla ja yrteillä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita ja/tai suolaa. 5. Jaa keitto (lämmitetyille) lautasille, lisää pinnalle teelusikallinen ranskankermaa ja yrtinoksa. Keiton seuraksi maistuu esim. paahdettu ruisleipäpala.

Sinappibroileri

4 broilerin rintafileetä tai koipireisipalaa

1-2 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 rkl hienonnettua persiljaa

1 rkl voita tai juoksevaa margariinia
1 sipuli
1 rasia (170 g) herkkusieniä
2-4 tl dijonsinappia
2 tl herbes provances-yrttiseosta
3-4 dl vettä (+kanaliemikuutio tai fondia)
suolaa
mustapippuria
0,5 dl ruokakermaa
persiljaa

1. Jos käytät koipireisipaloja, poista niistä ylimääräiset rasvat ja muut epämääräisyydet. Leikkaa palat kahteen osan.
2. Nosta broilerin filee- tai koipipalat muovipussiin ja purista päälle vähän sitruunamehua. Lisää myös vähän öljyä ja silputtu persilja. Anna marinoitua 0,5 -1 tuntia tai pidempään.
3. Hienonna sipuli ja viipaloi herkkusienet. Voit käyttää myös n. 1 dl pakastettuja esikäsiteltyjä metsäsieniä, mutta ei liian vahvanmakuisia eli ei esim. rouskuja.
4. Nosta broileripalat pussista ja ruskista ne kevyesti rasvassa paistokasarissa.
5. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja sienet ja kuullota myös niitä hetki.
6. Kaada joukkoon marinadi ja vähän vettä. Mausta dijonsinapilla ja yrteillä. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa joukkoon tilkka ruokakermaa. Jos kastiketta on liikaa, anna ruuan kypsyä hetki ilman kantta. Tarkista sinapin maku ja suola. Kypsennä fileepaloja 10-15 min., koipia ja reisiä n. 30 min. Kokeile kypsyyttä, broilerista valuvan nesteen tulee olla kirkasta ei punertavaa. Tarjoa ruuan kanssa keitettyjä papuja ja halutessasi myös keitinperunoita tai riisiä. Jos onnistut saamaan hallista tai hyvin varustetusta ruokakaupasta kasvatettua kania, valmista ruoka siitä. Kani myydään yleensä luineen paloiteltuna. Kypsymisaika kanille on 30-40 min.


Lue myös:

    Uusimmat