Mainos

30 000 euron muotokuvatilaus peruttiin: "Julkinen keskustelu on se syy"

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki on päättänyt perua  taiteilija Soile Yli-Mäyryltä tilaamansa muotokuvan sairaalan monivuotisesta puheenjohtajasta Jukka Vihriälästä. Syy on selvä.

- Kyllähän tämä julkinen keskustelu oli tässä se varsinainen syy.

Seinäjoella nousi kohu kun kävi ilmi, että sairaanhoitopiirin johtaja oli päättänyt tilata viranhaltijapäätöksenä kalliin muotokuvan sairaanhoitopiirin pitkäaikaisesta puheenjohtajasta Jukka Vihriälästä. Kohuun vaikutti moni asia: Päätöstä ei löytynyt hallituksen kokouksen netissä olevasta pöytäkirjasta, mikä heti alkuun herätti närää. Toiseksi valokeilaan nousi hinta: 30 000 euron tilaus ei ollut linjassa aiempien muotokuvatilausten kanssa.

- Onhan se aika hurja hinta. Eikö halvempi olisi riittänyt, kyseli sairaalan aulassa odotteleva Samuli Metsäpelto.

Kolmas asia oli kehno ajoitus: sairaala oli juuri päättämässä nollabudjetista ensi vuodeksi.

- Kyllä sairaala tarvitsee rahansa parempiin kohteisiin, kommentoi Olli Karvala.

Vihriälän henkilö vaikutti

Neljäs mutta ei vähäisin asia oli itse muotokuvan kohde. Jukka Vihriälä on saanut tuomion vaalirahakohuun liittyvässä lahjusoikeudenkäynnissä juuri taulukaupasta, eivätkä kaikki näe hyvänä tauluhankintaa tästäkään syystä.

- Se riippuu tietenkin siitä, mitä milloinkin arvostetaan. Jos arvostetaan rötösherroja, mikäs siinä, pannaan se seinälle, sanoi Sauli Kiviniemi.

Monien mielestä tauluajatus Vihriälän kohdalla ei ole ollenkaan sopiva.

- Jos nyt suoraan sanon, niin ei todellakaan, sanoiSuvi Vallivaara.

Yleinen toive oli vielä iltapäivällä tämä.

- Mun mielestä sen päätöksen voisi perua, sanoi Markku Harjunpää.

Julkinen kohu ratkaisi

Kun MTV Uutiset teki aiheesta juttua iltapäivällä, hallituksen puheenjohtaja Aulis Ranta-Muotio otti perumisasiaan kantaa.

- Siihen on paineita, mutta kun tämä on viranhaltijapäätös, niin katsotaan nyt ensin jos siinä tapahtuu jotakin muutoksia. Oikea eteneminen on se, että nyt viranhaltija pohtii tätä asianosaisten kanssa.

Jo lyhyen ajan kuluttua sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki soitti ja ilmoitti päätöksen perumisesta.

- Päädyin tähän, kun keskustelin taiteilija Yli-Mäyryn kanssa ja sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ranta-Muotion kanssa. Sairaanhoitopiiri nyt peruu tämän hankinnan, sanoi Pihlajamäki.

Punnittavaksi jää vielä sairaanhoitopiirin johtajan luottamus. Hallituksen kokouksessa maanantaina Pihlajamäki antoi ymmärtää, että tilaustyötä ei voida enää perua koska se on jo käynnistynyt. Yhtymävaltuuston puheenjohtajan Mikko Savolan mukaan asia ei ollutkaan näin.

- Maanantaina hän kertoi, että työt on jo käynnistetty, nyt kävikin ilmi että näin ei ole tehty. Kyllä tämä mun mielestä on vakavan keskustelun paikka. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.