3 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan – näillä onnistut!

Lässähtävätkö leivonnaisesi, kun yrität onnistua gluteenittomien herkkujen teossa? Seuraavat vinkit auttavat saavuttamaan kuohkeamman lopputuloksen.

Gluteenittomat leivokset ovat kotileipurille suuri haaste. Leipomoissa gluteenittomat tuotteet ovat ihanan kuohkeita ja pehmeitä, mutta kotona yritykset lässähtävät helposti pannukakuksi.

Kokeile näitä kolmea kikkaa gluteenittomassa leivonnassa etkä enää huomaa eroa vehnätuotteisiin verrattuna.

1. Säilytä kananmunia ja voita huoneenlämmössä

Kananmunat ja voi ovat helpompia käsitellä huoneenlämpöisinä. Kananmuna myös vaahtoutuu helpommin lämpimämpänä. Jos unohdit laittaa munat ja voin huoneenlämpöön ennen leipomista, kokeile tätä kikkaa: laita munat lämpimään veteen muutamaksi minuutiksi ja pehmennä voi mikrossa.

2. Ksantaanikumi ja muut keinotekoiset sakeuttamisaineet

Älä työstä liikaa taikinaa, jossa on mukana sakeuttamisainetta. Liika vatkaaminen tekee taikinasta helposti limaisen tuntuisen. Käsittele taikina nopeasti ja hellävaraisesti sakeuttamisaineen lisäämisen jälkeen.

3. Paista leivokset kuumemmassa ja vaahdota pidempään

Tyypillinen ”vika” gluteenittomissa tuotteissa on usein se, että niiden rakenne on liian tiivis tai jäykkä. Lämmitä uuni 25 astetta kuumemmalle kuin yleensä, ja lyhennä paistoaikaa kymmenellä minuutilla. Näin leivos kohoaa nopeammin ja pysyy kuohkeana.

Munia ja sokeria vaahdottaessa kannattaa myös pysyä kymmenen minuutin säännössä. Vaahdota munia ja sokeria tai voita ja sokeria kymmenisen minuuttia pidempään kuin vehnäpohjaista taikinaa tehdessä. Näin leivokset kohoavat erityisen tehokkaasti.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat