Mainos

3 Simoa

Suomi 2012. Ohjaus ja leikkaus: Teemu Nikki. Käsikirjoitus ja tuotanto: Teemu Nikki, Jani Pösö. Kuvaus: Jyrki Aarnikari. Musiikki: Janne Huttunen. Pääosissa: Paula Vesala, Olli Rahkonen, Rami Rusinen, Pekka Strang, Matti Onnismaa, Antti Reini. Kesto: 90 min.

Veijaritarinasta on kyse aiemmin etupäässä mainosten ja muiden lyhäreiden tekoon erikoistuneen Teemu Nikin esikoispitkässä elokuvassa 3 Simoa. Lopputulos on sangen sympaattinen jos kohta myös hellyttävän kotikutoinen.

Tapahtumapaikkana on Helsingin Sörnäisten kaupunginosa. Simo (Olli Rahkonen) ja Lasse (Rami Rusinen) heittävät epäonnista pikkukeikkaa jotakuinkin kämpelöiden asuntomurtojen parissa. Kumpikaan ei osoita erityistä lahjakkuutta pikkurikollisen urallaan.

Epäonnistumiset vetävät eritoten Simon ilmeen vakavaksi, sillä isompi hai kyttää kiivaasti saataviaan. Kun nuorukainen sattuu törmäämään taannoiseen yhden yön heilaansa Eevaan (Paula Vesala), viriää hänen mielessään mielikuvituksellinen juoni.

Simon ja Eevan lyhyestä kohtaamisesta on syntynyt lapsi, jota vastuuttomalla isukilla ei ole aikomustakaan tunnustaa. Entisellä viinamäen naisella Eevalla ei sen sijaan ole tietoakaan jälkikasvunsa siittäjästä. Mikään ei siis estä rakastettavaa lurjusta punomasta seuraavaa kupruaan juuri tuntemattoman isän ympärille.

Kuulostaako monimutkaiselta? Sitä 3 Simoa ehdottomasti on kaikkia hulvattomia käänteitään myöten, senhän voi päätellä jo elokuvan nimestä. Vauhtia ja vääriä identiteettejä piisaa, kiperiä ja kimurantteja kohtaamisia samaten. Assosiaatiot esimerkiksi Coenin veljesten sekaannuksille perustuviin farsseihin eivät ole kaukana.

Hyväntuulisessa elokuvassa puhutaan ilahduttavan paljon. Läppä on myös pääpiirteiltään pätevää ja humoristisuudessaankin hallittua. Dialogiin, joka on tavannut olla meikäläisten helmasynti iät ja ajat, on selvästi satsattu isolla kädellä.

Hauskaa on nähdä uusia, tuoreita kasvoja myös kameran edessä. Rahkonen on teatterikorkeakoululainen, samoin Vesala, joka tosin on nähty valkokankaalla jo Arto HalosenPrinsessassa (2010). Rusinen puolestaan on pian myös tv:stä tuttu. Vasta-alkajia täydennetään konkareilla Matti Onnismaa ja Antti Reini, jotka eivät enempiä esittelyjä kaipaa.

Kuka kukin on, ja mikä se onkaan lopulta rikollista ja mikä ei? Nämä kysymykset kihelmöivät 3 Simon pinnan alla yhtä aikaa kepeinä että merkityksellisinä motiiveina. Jälki ei ole välttämättä viimeisen päälle pimpattua, mutta sen, minkä elokuva ulkoisessa koruttomuudessaan häviää, sen se voittaa takaisin silkassa leppoisassa, lapsenomaisessa energiassaan.

Teksti: Outi Heiskanen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.