3.12.2003 Joulumakkaroita juuresten kera

4 kpl raakajoulumakkaraa tai n. 400 g tavallista lenkkiä
pala lanttua
2-3 porkkanaa
6-8 perunaa
1 purjo
(pieni pala selleriä ja/tai palsternakkaa)
3-4 dl kasvislientä tai vettä
2 laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa
(muskottia, maustepippuria)
n. 1 dl tuoreita tai pakastettuja yrttejä silputtuna (persiljaa, ruohosipulia ja vähän meiramia tai oreganoa)

1. Kuori kasvikset. Kuutioi lanttu, porkkanat ja perunat sekä selleri ja palsternakka, jos käytät niitä. Leikkaa auki viilletty purjo renkaiksi.
2. Kuumenna kasvisliemi tai vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon laakerinlehdet, sekä lanttu- ja porkkanakuutiot ja keitä viitisen minuuttia. Lisää perunakuutiot ja purjo, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Nosta pistellyt joulumakkarat kasvisten päälle. Peitä kasari kannella ja kypsennä n. 20 minuuttia. Ripottele sekaan yrttisilppu kypsennyksen lopussa.
4. Voit leikata makkarat kypsinä viipaleiksi tai tarjota ne kokonaisina. Jos käytät muuta kuin raakamakkaraa, leikkaa se sopiviksi pätkiksi tai viipaleiksi ja kuumenna vain 5-10 minuuttia kasvisten päällä. Lisää silloin kasvisten ja makkaroiden joukkoon vähän muskottia ja maustepippuria niin saat jouluista makua. Jos olet kiireinen, voit käyttää pakastekeitto- tai patajuureksia ja pakasteperunakuutioita tai viipaleita. Kypsymisaika on silloin lyhyempi. Tarjoa ruuan seuraksi ruisleipää. Jälkiruokana maistuvat pakastemarjat tai hedelmä.


Lue myös:

    Uusimmat