29.4.2004 Kalakeitto ja tippaleivät

Kalakeitto

Kalakeitto (4 annosta)

  • 4 perunaa
  • 1/2 purjosipuli
  • 1 keltasipuli
  • 300 g lohta
  • 6 dl kalalientä tai vettä
  • 2 dl ruokakermaa/maitoa
  • 1 viipale ruisleipää
  • nippu tilliä
  • voita/öljyä kuullotukseen
  • 2 laakerinlehteä
  • 4 maustepippuria
  • suolaa

Kuutioi kuorittu peruna ja sipuli sekä suikaloi purjo. Kuullota kasvikset, maustepippurit ja laakerinlehdet voissa tai öljyssä. Lisää joukkoon kalaliemi ja keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää joukkoon kerma tai maito ja kiehauta. Leikkaa lohi kuutioiksi ja lisää keittoon. Laita peitä kattila kannella ja anna hautua jälkilämmöllä n. 10 minuuttia. Älä keitä. Lisää keittoon myös hienonnettu tilli sekä ruisleipäviipale. Leipä antaa keittoon uskomattoman aromin ja se on oiva lisuke keitossa.

Tippaleivät

  • 4 munaa
  • 1-2 rkl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ½ - 1 tl leivinjauhetta
  • Uppopaistoon:
  • noin 5 dl öljyä
  • Viimeistelyyn:
  • tomusokeria

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää sokeri, suola ja maito sekä jauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina pursotuspussiin ja sulje pussi. Kuumenna rasva padassa. Upota kuumaan rasvaan teräksinen pyöreä kauha. Leikkaa pursotinpussin kulmaan pieni reikä ja valuta taikinaa kauhaan ohuena nauhana kauhaan niin, että se muodostaa pienen kerän. Paista 2-3 tippaleipää kerrallaan. Käännä tippaleivät, kun toinen puoli on kauniin ruskea ja kypsennä toinen puoli.

Nosta valmiiksi paistuneet tippaleivät talouspaperin päälle valumaan. Ripottele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Resepti: Samuli Wirgentius/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat