29.10.2003 Possupata ja masala-linssit

Eri maiden ruokiin on nykyään helppo tutustua käyttämällä valmiita maustesekoituksia, tahnoja ja kastikkeita. Jos et ole varma pidätkö esim. intialaisen tai thaimaalaisen ruuan mausta, osta kaupasta ateriapakkauksia, -pusseja tai -kastikkeita ennen kuin ryhdyt hankkiman itsellesi suurta määrää erilaisia tarvikkeita. Ateriapakkauksissa jne. on lähes kaikki (ei esim. lihaa) tarvittavat raaka-aineet ja ohjeet, joten ruuat on helppo valmistaa ja näin tutustua vieraisiin ruokakulttuureihin.

Possupataa ja punaisia linssejä intialaisvaikuttein

400 g porsaan paistia, luutonta lapaa tai ulkofileetä
2-3 sipulia
2 porkkanaa
1 rkl öljyä
1-3 tl currya tai 1-2 rkl intial. currytahnaa
valko- tai mustapippuria
suolaa
1-2 dl vettä
(persiljaa)

1. Kuori sipulit ja lohko ne 4-6 osaan. Viipaloi kuoritut porkkanat. Kuutioi liha.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa tai vokissa ja paista huoneenlämpöisiä lihapaloja hetken aikaa. Ripottele sekaan curryjauhe. Voit käyttää myös intalaistyyppistä currytahnaa, katso käytettävä maarä purkin kyljestä.
3. Lisää sipulit ja porkkanat ja pyörittele hetki. Ripsauta sekaan vähän suolaa ja pippuria myllystä. Kaada päälle vesi ja anna hautua 15-30 min. lihan mureudesta riippuen (esim. lapa vaatii huomattavasti pidemmän kypsymisajan kuin ulkofilee). Tarkista maku. Voit valmistaa possupadan myös käyttämällä tölkillisen valmista intialaistyyppistä kastiketta. Katso ainemäärät tölkin kyljestä.

Masala-linssit

1 pss Santa Marian Veggie masala linssi-mausteseosta
2-3 tomaattia
vähän parsa-, ruusu- tai kukkakaalia

1. Valmista linssit pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää lopuksi joukkoon kuutioitu tomaatti jaesikypsennetty parsa- tai kukkakaali nuppuina tai kypsät ruusukaalit halkaistuina. Jos et löydä kaupastasi ko. Veggie Masalaa, valmista se mukaillen punaisista, keltaisista tai vihreistä linsseistä.

n. 2 dl punaisia linssejä
2-3 rkl öljyä
1,5-2 tl garam masala- mausteseosta tai ripaukset paprika- ja chilijauhetta, juustokuminaa, kardemummaa, korianteria ja valkosipulijauhetta tai 1 puristettu kynsi
3-3,5 dl vettä
2-3 tomaattia
parsa-, kukka- tai ruusukaalia
1. Kuumenna öljy paistokasarissa tai vokissa ja lisää siihen mausteet. Anna makujen "irrota" mausteita sekoitellen.
2. Lisää huuhdotut linssitä ja pyörittele niitä hetki mausteseoksessa.
3. Lisää vesi ja keitä 10-20 min. linssien kypsymisajasta riippuen. Jatka valmistusta kuten edellä eli lisää kuutioitu tomatti ja kaalit ja anna hautua hetken aikaa ennen tarjoilua. Tarjoa possupadan ja linssien seuraksi maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa (pehmentää tulisuutta) sekä naan- tai pitaleipää tai rieskaa.


Lue myös:

    Uusimmat