28.2.2002 Viikonlopun menu, mm. salaattia, mureketta ja marjakukkoa

Hapankaali-peruna-etikkasienisalaatti
-
Täytetty lihamureke, kasvikset
-
Marjakukko, jäätelö

Hapankaali-peruna-etikkasienisalaatti

n. 150 g hapankaalia
3-4 keitettyä perunaa
n. 1 dl etikkasieniä (suppiksia, kantarelleja tms)
2 rkl öljyä
mustapippuria
pätkä tuoretta kurkkua
1. Maista hapankaalia, jos se maistuu mielestäsi liian vaoimakkaalta, huuhdo se kylmällä vedellä tai hauduta vesitilkassa jonkin aikaa ja jäähdytä. Saksi hapankaalisuikaleet lyhyemmiksi, niin salaattia on helpompi syödä.
2. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Suikaloi tai viipaloi kurkku.
3. Sekoita keskenään hapankaali, perunakuutiot, sienet ja öljy. Mausta mustapippurilla.
4. Tarjoa salaatti vadilta kurkkusuikalein koristettuna tai annoksina lautasilta kurkkuviipaleilla ympäröitynä. Lisäkkeeksi maistuu leipä.

Täytetty mureke

600 g vähärasvaista jauhelihaa
4 viipaletta vaaleaa leipää tai runsas
1 dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa tai cremeä + 0,5 dl vettä
1 sipuli
1 iso tai 2 pientä munaa
1-1,5 tl suolaa
musta- tai viispippuria

Täyte:

6-10 aurinkokuivattua tomaattia
100 g vuohenjuustoa tai yrteillä maustettua tuorejuustoa
1-2 dl hienonnettua persiljaa

Lisäksi:

4-6 sipulia
5-6 porkkanaa

1. Laita lepäviipaleet tai korppujauhot turpoamaan nesteeseen. Hienonna sipuli ja kuullota se pannulla tai kypsennä hetki mikrossa. Kuori ja lohko lisäkesipulit.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa tasaiseksi mureketaikinaksi.
3. Painele taikina levyksi leivinpaperin päälle uunipellille niin, että keskikohta jää vähän paksummaksi.
4. Ripottele levyn keskelle juusto viipaleina tai nokareina, persilja ja suikaloidut tomaatit.
5. Nosta reunat täytteen päälle ja painele tiiviisti yhteeen. Kiepauta mureke paperia apuna käyttäen ympäri niin, että saumakohta jää alapuolelle.
6. Nosta sipulilohkot murekkeen ympärille, pirskota niille vähän öljyä ja ripottele pinnalle timjamia.
7. Kypsennä 200-225 asteessa 30-40 min.
8. Kuori ja viipaloi porkkanat ja kiehauta ne pehmeiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä.

Marjakukko

2/3-1 pkt ruis- tai murotaikinaa
1 pss hillomarjoja tai 400 g pakastemarjoja esim. mustikoita
+ 1 rkl perunajauhoja ja 1 dl sokeria

1. Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kaada jäiset marjat voideltuun uunivuokaan. Jos et käytä hillomarjoja, sekoita joukkoon perunajauhot ja sokeri.
3. Kauli taikina vuoan kokoiseksi kanneksi. Syvään ja halkaisijaltaan pienempään vuokaan kuluu vähemmän taikinaa. Nosta taikina marjojen päälle. Koristele pinta halutessasi. Pistele pintaan haarukalla reikiä.
4. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla. Anna jäähtyä haaleaksi tai kylmäksi ennen tarjoilua. Tarjoa lisäkkeeksi vaniljajäätelöä.

Lue myös:

    Uusimmat