27.8.2003 Pian mausteiset uunikurpitsat, Soinnun nopea kurkku-kurpitsasalaatti ja punaherukka-kurpitsahilloke

Ohjelmassa on esillä monenlaisia kesä- ja talvikurpitsoja. Käytä kurpitsoja monella tavalla. Miedonmakuisena ne sopivat monenlaisiin wokkeihin, patoihin, höystöihin, keittoihin, uuniruokiin jne., paahdettaviksi tai paistettaviksi uunissa, grillissä tai pannulla. Kurpitsat sopivat myös monenlaisiin säilykkeisiin sekä makeisiin että etikkaisiin. Amerikkalaisen kurpitsapiirakan sose on parasta pienehköistä punaisista/oransseista kurpitsoista valmistettuna. Koristekurpitsoja lukuunottamalla kaikki kurpitsat ovat syötäviä

Pian mausteiset uunikurpitsat 4:lle

4 minikurpitsaa (keltaista, punaista tai vihreää)
1 tl fenkolinsiemeniä
4 tl korianterinsiemeniä tai n. 3 tl hienonnettua korianteria
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

1. Halkaise kurpitsat ja poista siemenet lusikalla kaapien. Leikkaa puolikkaat lohkoiksi. Jos käytät isompia kurpitsoja, leikkaa 2-4 sopivankokoista lohkoa/ruokailija.
2. Hiero morttelissa jauhetut mausteet öljyn kanssa kurpitsalohkojen pintaan.
3. Paista kurpitsoja uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa lisäkkeeksi. Jos valmistat ruuaksi esim. risottoa, wokkiruokaa, hoystöä tms, voit kypsentää lisäksi puolikkaat minikurpitsat/ruokailija ja tarjota ne syötävinä tarjoiluastioina.

Soinnun nopea kurkku-kurpitsasalaatti

750 g avomaankurkkuja
750 g kesä- tai muuta kurpitsaa
250 g sipulia
runsaasti silputtua tilliä ja tillinkukintoja

2 dl Rajamäen etikkaa
1/2 kg sokeria
1 rkl merisuolaa

1. Jos kesäkurpitsat ovat isoja, halkaise ne ja poista siemenet, kuituinen siemenkota sekä kuori. Tee samalla lailla myös muille kovakuorisille kurpitsoille. Pese kurkut hyvin esim. juuresharjalla. Raasta kurkut ja kurpitsat karkeaksi esim. monitoimikoneen isoteräisellä raastinlevyllä. Kuori ja hienonna sipuli. Silppua tillit ja tillinkukinnot (älä käytä kovia varsia). Sekoita kaikki hyvin keskenään isossa kuumuutta kestävässä kulhossa tai kattilassa.
2. Kiehauta etikka, sokeri ja suola hämmentäen.
3. Kaada kiehuva liemi raasteseoksen päälle, sekoita ja nosta kansi päälle. Anna jäähtyä. Jos lientä on muodostunut liikaa, kaada osa pois. Purkita pieniin tölkkeihin. Säilytä kylmässä.

Punaherukka-kurpitsahilloke

1 kg kesä- tai muuta kurpitsaa
700-800 g punaherukoita tai puolukoita
1 kg hillosokeria

1. Raasta tai kuutioi kesäkurpitsa. Jos kesäkurpitsa tai muu kurpitsa on iso, halkaise se, poista siemenet, kuituinen siemenkota ja kova kuori.
2. Nosta kurpitsaraaste tai -kuutiot ja herukat kattilaan ja valmista hillosokerin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Jos haluat että kurpitsa on yhtenäistä massaa, keitä se ensin pehmeäksi.
3. Anna säilykkeen jäähtyä jonkin aikaa ennen purkittamista, jotta marjat pysyvät tasaisesti liemessä. Voit myös soseuttaa hillokkeen marmeladiksi.


Lue myös:

    Uusimmat