27.11. Kukkakaalikeitto ja rouheista vuokaleipää

Curry-kukkakaalikeitto

  • 1 iso tai 2 pientä kukkakaalia
  • 1 jauhoinen peruna
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • tilkka ruokaöljyä
  • kasvis- tai kanalientä
  • 2 tl currya
  • 2 dl ruokakermaa
  • valkopippuria
  • suolaa
  • (päälle suolalla ja mustapippurilla maustettua ranskankermaa)

Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja peruna kuutioiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota siinä sipulit sekä curry. Lisää kukkakaalit ja perunat. Kuullota hetki ja lisää kasvis- tai kanalientä niin, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsiksi. Soseuta keitto tasaiseksi ja lisää ruokakerma. Tarkista maku ja mausta valkopippurilla ja suolalla.

Rouheinen vuokaleipä

(2 kpl)

  • 0,5 l vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl hunajaa tai siirappia
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • n. 1,2 l vehnä- ja/tai hiivaleipäjauhoja
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl siirappia

Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja liuota siihen hiiva, suola ja hunaja. Lisää kauraleseet ja auringonkukansiemenet sekä n. puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja niin, että taikina muuttuu kimmoisaksi. Lisää öljy taikinaan ja tarvittaessa vielä hippunen jauhoja, jotta taikina irtoaa käsistä. Anna taikinan nousta noin kaksinkertaiseksi ja vaivaa siitä sitten ilmakuplat pois. Työstä taikina soikean muotoisiksi leiviksi ja nosta leivät suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin. Kohota leivät liinan alla ja voitele ne sitten vesi-siirappiseoksella. Ripottele pintaan kauraleseitä ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat