23.5.2003 Kinuskinen pullakiekko

3 dl maitoa
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 dl sokeria
7-8 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja

munaa

raesokeria

1. Keitä ensin pullan täytteeksi kinuski. Mittaa aineet mieluiten teflonkattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja kunnes seos kiehuu. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15 minuuttia. Anna jäähtyä kylmäksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot.
2. Liuota kädenlämpöiseen maitoon (+ 37 C) hiiva. Lisää muut aineet ja alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota.
3. Ota taikinasta noin 1/4 erikseen koristelettiä varten. Kauli lopputaikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi noin 30 x 70 cm.
4. Levitä levylle kinuskitäyte.
5. Kääri levy pitkältä sivulta puoleen väliin saakka rullalle. Rullaa toinen puoli levystä samalla tavalla vastaan.
6. Nosta leivonnainen leivinpaperin päälle pellille ja taivuta kiekoksi, nipistä päätyjä kiinni niin täyte ei pääse karkaamaan.
7. Leivo koristeeksi jätetystä taikinasta ohuen ohuita taikinasäikeitä ja letitä ne yhteen. Kätevintä on leipoa palmikko kahdessa osassa koska pitkiä taikinasäikeitä on hankala käsitellä. Koristele pullan pinta koristepalmikolla niin että se kulkee pullan pinnalla puolelta toiselle, samalla se sitoo myös pullan pysymään paistettaessa paremmin paikoillaan. Yhdistä koristepalmikot toisiinsa vasta lopuksi.
8. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
9. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle raesokeria.
10. Paista leivonnaista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia. Peitä pinta foliolla, jos se ruskistuu liikaa.

Vinkit:

* Voit jättää koristeletin pullan päältä pois ja käyttää koko taikinamäärän pullakiekkoon.
* Kinuskin saa nopeasti jäähtymään kun panet kattilan kylmään veteen.


Lue myös:

    Uusimmat