23.4 2004 Viikonlopun aamianen

Vappubrunssi

Savusilakkatoast

  • 500 g savusilakkaa
  • 1 punasipuli
  • ½ tuore kurkku
  • 5 retiisiä
  • hienonnettua tilliä
  • 1 keitetty kananmuna
  • sitruunamehua
  • ranskankermaa
  • Dijon- sinappia
  • Vaaleita tai tummia leipäviipaleita

Puhdista silakat varovasti. Hienonna sipuli ja kuutioi kuorittu kurkku sekä retiisit. Hienonna kananmuna haarukalla. Sekoita kaikki aineet, mausta ja tarkista maku. Kokoa paahdetuista leivistä ja savusilakkasalaatista kerrosleipiä.

Parsa-parmesansalaatti

  • 1 nippu valkoista parsaa
  • 1 ruukku tai 1 rasia rucolaa
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria
  • 2 ruukkua romainesalaatti
  • 1 rasia herkkusieniä
  • 100 g parmesanjuustoa
  • 2 tomaattia

Kuori parsat varovasti ja keitä ne kypsiksi. Leikkaa parsat muutaman senttimetrin pituisiksi paloiksi. Mittaa tehosekoittimeen rucola, suolaa, pippuria sekä tilkka sitruunamehua. Laita kone pyörimään ja lisää öljyä hiljalleen niin että saat sopivan paksuisen rucola-öljykastikkeen. Tarkista maku. Revi romaine- salaatti paloiksi ja viipaloi herkkusienet. Ota parmesanjuustosta kuorimaveitsellä lastuja. Lohko tomaatit ja poista siemenet. Sekoita ainekset salaatiksi.

Juustopiiras

pohja:

  • 200 g täysjyväleipää
  • 25 g pehmeää voita
  • 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • 150 g raastettua sinihomejuustoa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • 3 kpl kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:

  • sokeria
  • voita
  • päärynöitä

Sekoita pohjan ainekset yleiskoneessa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina tiiviisti hyvin voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24-26 cm). Sekoita juustot yleiskoneessa tasaiseksi ja lisää munat yksitellen joukkoon. Lisää kerma, mausta pippurilla ja tarkista suola. Kaada täyte vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Peitä pinta foliolla kun se on kauniin ruskea. Laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin 50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoilua, niin sitä on helpompi leikata. Tarjoile sokerissa ja voissa hetkisen kuullotettujen lämpimien päärynäviipaleiden kanssa.

Omena-mascarponetorttu

8 annosta

pohja:

  • 125 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 2 tl vaniljasokeria

täyte:

  • 4-5 omenaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 sitruunan mehu

juustotäyte:

  • 1 prk mascarpone-juustoa
  • 3 keltuaista
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl kermaa

Kuori ja lohko omenat. Sekoita omenien sekaan kulhossa sokeri, kaneli, kardemumma ja sitruunan mehu. Anna omenoiden maustua sillä aikaa kun valmistat taikinan ja juustotäytteen. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri ja lisää kananmuna. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos sekä sitruunan kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa ja taputtele se sitten korkeareunaiseen piirakka- tai torttuvuokaan pohjalle ja reunoille. Sekoita mascarpone-juustoon keltuaiset, sokerit ja kerma. Kaada omenalohkot siivilään ja valuta liiat nesteet pois. Asettele omenat murotaikinapohjan päälle ja kaada lopuksi päälle vielä juustoseos. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Reseptit: Jyrki Sukula / Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat