22.10.2003 Täytekakku allergisille

(muna-, maito-, sitrusallergia)

4 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja (ei saa sisältää allergiaa aiheuttavia siemeniä) tai gluteenittomia jauhoja vastaava määrä
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl ananas- tai omenamehua
1 dl maidotonta margariinia tai juoksevaa maidotonta margariinia

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää mehu ja rasva ja sekoita tasaiseksi.
2. Kaada voideltuun (maidoton rasva) tasapohjaiseen vuokaan (halkaisija 22-26cm).
3. Kypsennä 180 asteessa n. 25 min.(vuoan halkaisija 26 cm), 5 min. pidempään, kun vuoan halkaisija on 24 cm ja 40-50 min. kun halkaisija on 22 cm. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä. Anna sen jäähtyä kunnolla tai mielellään seuraavaan päivään ennen täyttämistä.

n. 1,5 dl vedellä laimennettua ananas-, omena-, karpalo- tai muuta sallittua mehua

2 prk (lasten) mango- tai ruusunmarjasosetta tai n.2 dl kotitekoista omena-, punaherukka- tai muuta sosetta/hilloa tai sokerilla maustettua puolukkasurvosta
2-3 banaania
3 dl kookosmaitoa
3 liivatelehteä

1-2 prk kauravaniljakastiketta
(2-4 liivatelehteä)
vadelmia, viinirypäleitä, säilykeananasta, -persikkaa, -aprikooseja, -melonipalloja tms. sopivuuden mukaan

1. Laita 3 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Jos lisäät myös päällykseen liivatetta, laita myös ne veteen.
2. Mittaa kookosmaito kulhoon. Purista kolmesta liivatelehdestä kevyesti vesi pois ja nosta ne pieneen kasariin. Kuumenna vain sen verran että liivatteet sulavat. Kaada liivateliuos kylmän kookosmaidon joukkoon samalla sekoittaen. Anna olla hetki kylmässä, jotta hyytyminen pääsee alkuun.
3. Leikkaa kakku korkeudesta riippuen kahteen - kolmeen osaan.
4. Nosta alin osa kakkulautaselle. Kostuta siveltimellä.
5. Levitä pinnalle puolet käyttämästäsi soseesta, sen päälle puolet banaaniviipaleista ja puolet vähän hyytyneestä kookosmaidosta. (Jos kookosmaito ehtii hyytyä kokonaan, pidä sitä hetki lämpimällä levyllä).
6. Nosta toinen levy, kostuta ja täytä kuten edellä. Jos jaat kakun kahteen osaan, täytteitä riittää vähän vähemmän. Nosta pintalevy varovasti kakun päälle. Paina kevyesti tasaiseksi ja kostuta vähän . Voit laittaa kakun nyt odottamaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja kuorruttaa sen vasta ennen tarjoilua tai kuorruttaa saman tien ja antaa kakun mehevöityä sen jälkeen muutama tunti kylmässä.
7. Vatkaa kauravaniljakastike vaahdoksi. Jos vaahto on kovan tuntuista levitä se saman tien kakun päälle, jos se on löysää, lisää sulatettua liivatetta kuten edellä kookosmaidon joukkoon.
8. Levitä vaahto kakun päälle tai kakun päälle ja reunoille.
9. Koristele pinta allergisille sopivilla marjoilla ja hedelmillä.
10. Reunoille voit "heitellä" maissi- tai kookoshiutaleita.

Vinkit:

* Kakun pintaan ja myös väliin sopii soijakerma, jos se ei aiheuta allergiaa. Noudata pakkauksen ohjetta eli lisää joukkoon tilkka sitruunamehua niin soijakermasta tulee paksua ja kakun päällä pysyvää.

* Kauraruokakermasta (Beneviva, Oatly) voit keittää myös kinuskia, löysempänä esim. marjojen kanssa tarjottavaksi tai pidempään keitettynä kakun päällä. Mittaa pinnoitettuun paksupohjaiseen kattilaan 2 dl kauraruokakermaa, 1 dl fariinisokeria ja 1 dl tavallista sokeria. Keitä 20-25 min. eli kunnes saat tarkoitukseen sopivaa juoksevampaa tai sakeampaa kaastiketta. Lisää joukkoon lopuksi 1-3 rkl maidotonta margariinia kauniimman kiillon ja rakenteen aikaansaamiseksi. Kaurajuomasta (Beneviva, Oatly) voit keittää maitomaisen vaniljakiisselin maizenatärkkelyksen kanssa. Kiisseli sopii sekä kakun väliin että pinnalle.

* Koska allergiat ovat hyvin yksilöllisiä, jokaisen täytyy tarkistaa omansa tai lastensa sallitut ja kielletyt ruuat ja vaihtaa ne sopiviin esim. tässä kakussa.

* Käytä allergisen lapsen leivonnaisissa kuten kakuissa, piirakoissa, pullassa jne. mieluiten hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja niiden monipuolisemman ravintoainesisällön vuoksi.


Lue myös:

    Uusimmat