# 21 Esa Peltonen

Esa Peltonen oli oululaiskiekkoilun symboli.

Juhani Tamminen kuvaa Esa Peltosta oululaisen jääkiekkokoulun symboliksi. Koko Peltosen jääkiekkoilijan olemus perustui ilmiömäiselle luistelutaidolle.

- Hänellä oli aivan poikkeuksellinen suoran luistelun nopeus, loistava kosketus jäähän, paino alhaalla. Teknisesti hän oli aivan huikea luistelija, minkä ympärille muut perustaidot oli kehitetty, Tamminen analysoi.

Tamminen muistuttaa, että oleellinen tekijä Peltosen huipputaidoissa oli se, että laituri teki uransa eteen töitä aivan pikkupojasta lähtien.

- Hän tajusi jo pikkujätkänä, että jos haluaa tulla paremmaksi, niin metodi ei ole seuran harjoitukset vaan omaehtoinen harjoittelu. Esa ampui levyltä tuhansia kiekkoja ja treenasi kaikenlaisia juttuja. Hän oli omaehtoisessa harjoittelussa aikaansa edellä. Hän oli kiekkoilijana työnarkomaani, kun puhutaan treenaamisesta, Tamminen lataa.

Arvoturnaukseen Suomi-sarjasta

Peltosen ura alkoi Suomi-sarjan Kärpissä 1965. Maajoukkueen vakiokalustoon hän kuului vuodet 1967–80. Hän aloitti maajoukkueuransa jo 18-vuotiaana ja erikoista olikin, että alkuvuosina hänellä oli enemmän tilillään maaotteluita kuin SM-sarjan pelejä. Hän nousi ensimmäiseen arvoturnaukseensakin suoraan Suomi-sarjasta.

Peltonen muistetaan erityisesti vuoden 1974 MM-kisoista, jossa hän pelasi samassa ketjussa Veli-Pekka Ketolan ja Juhani Tammisen kanssa, puolustuksessa häärivät Juha Rantasila ja Heikki Riihiranta. Tätä kentällistä pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen leijonaviisikosta.

- Esa oli omalla aikakaudellaan yksi kiistatta, ei vain Suomen, vaan koko Euroopan parhaista vasemmista laitahyökkääjistä, Tamminen kehuu.

Huikea arvoturnausputki

Peltonen pelasi leijonapaidassa 11 kertaa MM-kisoissa ja neljästi olympialaisissa. Yhteensä kiekkoilijalle kertyi maajoukkueotteluita komeat 277, jolla hän on kaikkien aikojen leijonatilastossa Raimo Helmisen ja Lasse Oksasen jälkeen sijalla kolme. Maailmantilastossa hän sijoittuu maaotteluillaan sijalle 20.

SM-sarjassa Peltonen pelasi 19 vuoden aikana 488 ottelua. Tehopisteitä kertyi 317+210=527. Hän saavutti ensimmäisenä pelaajana pääsarjatasolla 300 tehopisteen rajapyykin. Suomen mestaruuden hän voitti kolme kertaa HIFK:n riveissä.

Euroopan jääkiekkoliitto valitsi Peltosen kunniagalleriaansa vuoden 2007 MM-kisojen yhteydessä.

Esa Peltonen

Syntynyt: 25.helmikuuta 1947, Oulu
Hyökkääjä

Kärpät 1965-66
Upon Pallo 1966–69
HJK 1969–72
HIFK 1972–83
Kiekkoreipas 1983-84
3 SM, 3 hopeaa, 1 pronssi

11 MM- ja 4 olympiakisat
277 maaottelua

Teksti: Leena Lepistö / MTV3

Suomen Jääkiekkoliitto ja MTV3 etsivät yhdessä Kaikkien aikojen Leijonaa. MTV3 esittelee vajaan kolmen kuukauden aikana kaikkiaan 80 Leijonaa. Pelaajalistan kokoamisen valintakriteerinä on käytetty kyseisen pelaajan yleisiä edesottamuksia kotimaan ja ulkomaan kiekkokentillä, värikkyyttä ja persoonallisuutta unohtamatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja