20.8.2002 Kotimaista sokerimaissia

Vieraana sokerimassin viljelijä Jakob Frankenhaeuser Kulloon kartanosta Porvoosta kertomassa maissin kasvatuksesta, itsepoiminnasta ja käytöstä. Aurinkoinen kesä on kasvattanut sokerimaissin erinomaisesti Suomessa tänä kesänä. Kun tienvarressa esim. Porvoon-, Turun- tai Hämeenlinnatiellä näkyy kyltti "Maissin itsepoimintaa", kannattaa pysähtyä. Maissi on juuri nyt parhaimmillaan ja lämpimien ilmojen vuoksi sato kypsyy nopeasti.

- maissi on sitä makeampaa mitä nopeammin sen syö poimimisen jälkeen.
- säilytä maissi jääkaapissa
- maissia voi käyttää myös KYPSENTÄMÄTTÖMÄNÄ; pureskele suoraan tähkästä tai irrota siemenet terävällä veitsellä ja sekoita salaatin joukkoon
- maissin KEITTÄMINEN; kuumenna runsaasti vettä kattilassa, mausta suolalla ja pudota maissit, joista suojuslehdet on poistettu kiehuvaan veteen. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia, kun maissit ovat tuoreita, vähän pidempään, jos ne ovat muutaman päivän vanhoja. Valuta. Tarjoa sellaisenaan tai voisulan ja mustapippurin (myllystä) kanssa. Maissin kanssa tarjottavaksi sopii myös valkosipulilla tai sitruunamehulla maustettu voi. Jos järjestät maissijuhlat useammalle ihmiselle, pidä maissit lämpiminä kuumassa vedessä. Lisää sen joukkoon nokare voita. Sulanut rasva nousee veden pintaan, ja kun maissin nostaa vedestä, voi tarttuu tasaisesti maissin pintaan. Maissijuhlissa 2-3 maissia on sopiva määrä ruokailijaa kohden.
- maissin voi GRILLATA monella tavalla; jätä suojuslehdet tähkän päälle ja grillaa miedohkolla hiilloksella tai ritilän päällä välillä käännellen noin 15 min. Maissi hautuu lehtien sisällä kypsäksi. Sama idea toteutuu, kun kietaiset maissintähkän alumiinifolioon. Tai grillaa tähkät, joista suojuslehdet on poistettu, ritilän päällä kullanruskeiksi 10-15 minuuttia ahkerasti käännellen.
- sokerimaissi kypsyy MIKROUUNISSA noin 3:ssa pakastettuna 6:ssa minuutissa.
- tuore maissi sopii kyvin PAKASTETTAVAKSI; poista suojuslehdet, pakkaa maissi tiiviisiin muovipusseihin, jäähdytä jääkaapissa ja pakasta. Lisää jäiset maissit kiehuvaan veteen ja keitä runsaat 5 minuuttia. Maissit säilyvät pakastimessa hyvinä noin 3 kk, kun ne pakastaa sellaisenaan. Jos esikeität maissia noin 5 min, jäähdytät nopeasti kylmässä vedessä, valutat, pakkaat hyvin ja pakastat, maissi säilyy yli puoli vuottakin.
- maissista voit valmistaa myös keittoa, lettuja, kuorruttaa sen ym.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja