Soppamies apureineen loihtii juhlaillallisen supersuositun Jari Sillanpään 40-vuotissyntymäpäivävieraille Vanajanlinnassa.
Jarin Special Drinkki
- (1:lle)
- 2 cl puristettua sitruunanmehua
- 10 tippaa angostura bitteriä
- 4 cl vodkaa
Ravistetaan jäiden kera ja kaadetaan pitkään drinkkilasiin, jossa jäämurskaa. Lisätään vielä sitruunajuomaa (esim 7up tai sprite) sekä limen viipale.
Toast Skagen
- (4:lle)
- 4 kpl paahtoleipää
- 200 g kuorittuja katkaravunpyrstöjä
- 100 g majoneesia
- 25 g silputtua tilliä
- 25 g silputtua ruohosipulia
- 1/10 punainen chili
- 40 g kylmäsavustettua lohen mätiä
- suolaa ja pippuria
Paahda leivät kevyesti. Sekoita ravut ja majoneesi muiden ainesten kanssa, mausta paahdetulla chilillä. Koristele leipä lohenmädillä ja tilillä.
Paahdettua peuranseläkettä sekä Masalalla maustettua palsternakkaa
- 500 g peuran ulkofilettä
Ruskista liha pannulla ja paista tämän jälkeen uunissa 150c kunnes sisälämpö 54 astetta.
- 100 g perunaa
- 500 g palsternakkaa
- 1/2 l vettä
- 1/2 l punaista maitoa
- 30 g voita
- suolaa
- 1 tl garam masalaa
Keitä palsternakat ja perunat vesi-maidossa. Soseuta, paseeraa ja mausta voilla sekä Garam Masalalla.
- 50 g ranskalaisia papuja (haricot vert)
- 50 g härkäpapuja (pakaste)
- 50 g kantarelleja
- 20 g voita
Pavut ryöpätään kypsiksi ja kantarellit paistetaan voissa.
Portviinikastike:
- peuran kalvoja ja renssilihaa
- 1 l esim. Puljongin lihalientä
- 50 g salottisipulia
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- 50 g herkkusieniä
- 1 dl punaviinietikkaa
- 1 l punaviiniä
- 2 dl portviiniä
- 50 g voita suolaa, pippuria
Paahda kalvot ja lihat kattilassa, lisää kasvikset ja tämän jälkeen etikka. Keitä puoleen ja lisää punaviini. Keitä puoleen ja lisää lihaliemi. Mausta lopuksi portviinillä, suolalla ja pippurilla.
Paistettua siikaa ja wasabikastiketta
- 4 kpl (150g kpl) nypittyjä siikafileitä
- 200 g kuorittua puikulaperunaa, tai Rosamundaa
- 100 g punaista maitoa
- 50 g voita
- yhden sitruunan kuori
- suolaa ja pippuria
Keitä perunat kypsiksi ja soseuta voin kanssa. Lisää kuumaa maitoa ja mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
- 1 kuorittu salottisipuli
- 1 dl salottiviinietikkaa
- 1 dl valkoviiniä
- 1 laakerinlehti
- 5 kpl valkopippuria kokonaisena
- 1 tl wasabitahnaa
- 100 g suolatonta voita
- 2 rkl kermaa
Keitä ensin mausteliemi jossa etikka, salotti, viini, laakeri ja pippurit., kunnes jäljellä on noin neljännes. Lisää kerma ja vatkaa sekaan voi pieninä kuutioina. Mausta wasabilla.
- 4 kpl tomaatteja
- 200 g kukkakaalia
- 100 g kantarelleja
- 50 g hienonnettua salottisipulia
- 20 g voita
- timjamia, valkosipulia, oliviiöljyä, suolaa ja pippuria
Kalttaa tomaatit ja halkaise ne puoliksi. Hiero pintaan timjamia, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Kuivaa uunissa noin kaksi tuntia. Kukkakaali ryöpätään ja sienet paistetaan sipulin kera.
Mansikka creme brulee ja mansikka-capuccino
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl täysmaitoa
- 1 vaniljatanko
- 4 keltuaista
- 50 g sokeria
- 50 g mansikoita
- 20 g sokeria
- keitä hillokkeeksi
Kiehauta kerma ja maito sekä vaniljatanko. Anna maustua noin puoli tuntia. Sekoita keltuaiset ja sokeri ja kaada päälle vaniljaliemi. Laita astioiden pohjalle mansikkahilloketta ja paista uunissa 95c-asteessa noin 45 min.
Mansikka-cappuccino
- (4:lle)
- 150 g mansikoita
- 1,5 dl kookosmaitoa
- 1 rkl sokeria
Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa kuohkeaksi. Tarjoile cappuccino kupista bruleen lisäkkeenä.