17.4.2003 Täytettyjä munia ja raikas salaatti

1/2 -1 kovaksi keitettyä munaa/ruokailija riippuen muista tarjottavista ruuista ja tilanteesta riippuen (alkuruokana salaattipedillä, buffetpöydässä, naposteluruokana ...)

- hienonnettuja yrttejä(tilliä, basilikaa, ruohosipulia jne)
- silputtua rucolasalaattia
- curryjauhetta tai currytahnaa
- silputtua kaprista
- silputtua tuoretta kurkkua
- maustettuja tuorejuustoja
- sinappia
- silputtua aurinkokuivattua tomaattia
- tapenadea eli oliivitahnaa

- Cavi-artia (mustaa tekokaviaaria) tai mätiä
- suikale gravi- tai kylmäsavulohta
- ruohosipulin varsia
- persiljaa tai muuta yrttiä
- pieni suikale sitruunaviipaleesta

1. Laita munat kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä sen jälkeen miedolla lämmöllä n. 8 minuuttia. Kaada vesi pois ja laske päälle kylmää vettä, kunnes munat jäähtyvät. Kuori ne.
2. Leikkaa munat kahteen osaan pitkittäin tai poikittain. Ota pohjasta pieni pala pois, jotta munat pysyvät pystyssä ja irrota keltuaisen puolikkaat varovasti pikkulusikalla. Nosta valkuaiskupit pelkälle tai salaatilla peitetylle tarjoiluvadille.
3. Hienonna keltuainen haarukalla tai siivilän läpi pusertaen.
4. Sekoita joukkoon haluamaasi 1-3 yhteen sopivaa maunantajaa sekä notkista seos tarvittaessa öljyllä tai maitotilkalla. Tarkista maku.
5. Nosta täytettä kahdella pikkulusikalla tai pursota se valkuaisen koloon. Koristele. Ruohosipuli on hauskan näköistä vähän pidempänä vartena vinottain päälle nostettuna tai muutaman cm:n pätkinä täytteeseen pisteltyinä. Valmista 2-3 eri makuista täytettä.

Raikas salaatti

lohko punakaalia tai muuta punaista kirpeää salaattia
vihreää salaattia
2 omenaa
1 appelsiini
pieni pala raastettua inkivääriä
tilkka öljyä
vähän appelsiini- tai sitruunamehua

1. Raasta punakaali oikein hienoksi ja pirskota sen päälle vähän sitruuna- tai appelsiinimehua ja öljyä sekä ripsauta sekaan suolaa. Anna imeytyä hetken aikaa jääkaapissa. Tai leikkaa punasikuri ohuiksi suikaleiksi.
2. Raasta omena ja leikkaa appelsiini pieniksi paloiksi. Sekoita ne salaatin joukkoon.
3. Raasta päälle vähän tuoretta inkivääriä ja pirskota päälle vähän öljyä ja sitruuna- ja/tai appelsiinimehua. Sekoita hyvin. Salaatti voi hyvin mehevöityä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.
4. Revi tarjoiluvadille vihreitä salaatin lehtiä ja kaada päälle maustettu salaatti.


Lue myös:

    Uusimmat