17.1.2003 Hapankaalipiirakka

150 g margariinia tai voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruis- tai ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 keitettyä perunaa (n. 150 g)

Täyte:

n. 600-700 g hapankaalia
2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
n. 0,5 dl siirappia
1-2 tl currya tai 1 rkl kuminaa
ripaus valkopippuria
n. 3/4 tl suolaa
1 prk smetanaa

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

pellavansiemeniä

1. Sekoita pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään.
2. Lisää joukkoon keitetyt kylmät hienolla terällä raastetut perunat. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna jähmettyä kylmässä sen aikaa kun valmistat täytteen.
3. Silppua sipulit sekä valkosipulin kynnet ja raasta porkkanat.
4. Jos haluat miedomman makuisen täytteen huuhdo hapankaali siivilässä kylmällä vedellä ja valuta. Kypsennä hapankaalia, sipulisilppuja sekä porkkanaraastetta tilkassa öljyä koko ajan sekoittaen 3-4 minuuttia.
5. Mausta seos siirapilla ja currylla tai rouhitulla kuminalla sekä valkopippurilla ja suolalla. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin sekoittaen noin 20 minuuttia.
6. Lisää joukkoon smetana. Anna seoksen jäähtyä.
7. Kauli reilu puolet taikinasta leivinpaperin päällä noin 25x35 cm:n suuruiseksi levyksi ja vedä papereineen pellille. Käännä levyn reunat noin 0,5 cm:n leveydeltä.
8. Levitä taikinalevyn päälle täyte.
9. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi. Voitele levy munalla ja ripottele päälle pellavansiemeniä.
10. Leikkaa levy taikinapyörällä noin 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Tee taikinasuikaleista ristikko täytteen päälle, ensin vinottain toiseen suuntaan ja sitten toiseen. Pane viimeiseksi taikinasuikaleet piirakan reunoille.
11. Kypsennä leivonnaista 200 asteen lämmössä uunin alaritilätasolla 25-30 minuuttia. VINKKI Voit tehdä ristikon asemesta umpipiirakan. Jaa taikina silloin kahteen osaan. Pistele leivonnaisen pinta haarukalla voitelun jälkeen.

- Toim. Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat