16-vuotias poika kiristi 13-vuotiaalta Instagramissa paljastavia kuvia – vaati myös kaverin alastonkuviin

Hovioikeus kovensi vuonna 2000 syntyneen miehen rangaistusta tämän kiristettyä alakouluikäiseltä tytöltä paljastavia valokuvia sosiaalisessa mediassa.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2017 tekijän ollessa 15–16-vuotias. Uhri oli 13-vuotias.

Tekijä oli toistuvasti vaatinut tytöltä kuvia uhkaamalla lähettää tai levittää uhrista jo saamiaan kuvatallenteita muille henkilöille. Mies oli saanut tytön ottamaan itsestään ja lähettämään miehelle seksuaalissävytteisiksi kuvailtuja kuvatallenteita. Osa materiaalista oli entuudestaan kuvattu tuntemattomaksi jääneen henkilön vaatimusten johdosta.

Pakotettiin lähettämään koskettelukuvia

Kuvissa uhri oli esimerkiksi ylävartalo tai sukuelimet paljaana tai alasti. Hän myös kosketteli kuvissa itseään.

– Lisäksi asianomistaja oli vastaajan nimenomaisesta vaatimuksesta ja peläten vastaajan toteuttavan esittämänsä uhkauksen kuvien levittämisestä lähettänyt vastaajalle itsestään ja 13-vuotiaasta kaveristaan kuvatallenteita, joissa he esiintyvät sukupuolielimet paljaina ja/tai ovat seksuaalisessa kanssakäymisessä keskenään, tuomion julkisessa selosteessa kerrotaan.

Tuomio koveni kahdella kuukaudella

Käräjäoikeus oli entuudestaan tuominnut miehen nuorena henkilönä tehdystä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta nuorena henkilönä. Sen sijaan se oli hylännyt syytteen nuorena henkilönä tehdystä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että mies syyllistyi myös pakottamiseen seksuaaliseen tekoon.

Mies tuomittiin hovioikeudessa 5 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekemistään rikoksiin. Rangaistusta korotettiin käräjäoikeuden tuomiosta kahdella kuukaudella. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja