16 virhettä, joihin naiset saattavat sortua keski-iässä

Saamme ikääntyessämme ryppyjä ja harmaita hiuksia, mikä on täysin luonnollista. On myös asioita, joihin naiset sortuvat – etenkin keski-iässä. 

On monia syitä sille, miksi ikääntyminen on ihanaa. Vanhempana sinulla on parempi itsetuntemus, olet tietoisempi ympäröivästä maailmasta ja sinulla on takanasi vuosien elämänkokemus, joka auttaa sinua olemaan tekemästä virheitä. Tai ainakaan toistamasta pahimpia niistä.

Mutta, elämänviisauksista ja -kokemuksesta huolimatta ihminen on erehtyväinen ja moni keski-ikäinen sortuu pieniin virheisiin, etenkin terveyden ja hyvinvoinnin saralla. 

1. Liikunnan väheneminen

Houkuttelisiko sinua lopettaa treenaaminen tai vähintään skipata suunnittelemasi treeni? Vai, yritätkö kenties keksiä mitä erilaisempia tekosyitä sille, mikset aloita uutta liikuntaharrastusta?

Oli ihminen sitten missä iässä tahansa, liikunta on tutkitusti tärkeää terveyden ja elämänlaadun kannalta. Liikunnalla on itseasiassa kipua lieventävä vaikutus ja sen avulla voi ennaltaehkäistä erilaisia terveyshaittoja, kuten diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja tai dementiaa.

Jos olet keski-ikäinen ja fanaattinen liikunnan harrastaja, taputa itseäsi olkapäälle. Jos taas vieroksut ja kartat kuntosaleja tai lenkkipolkuja, ota ryhtiliike ja aloita jostakin kevyestä, esimerkiksi joogasta, vinkkaa Health.

2. Rutinoituminen ja paikalleen jämähtäminen

Muistuttavatko kaikki viikonpäiväsi toisiaan? Rutiineihin jumiutuminen ja paikalleen jämähtäminen saattavatkin olla asioita, joihin moni keski-ikäinen sortuu. Tässä tapauksessa arjesta tulee tuttua ja turvallista, tasaista suorittamista.

Jos arkesi on liiankin tasaista, hae siihen väriä vaikkapa uuden liikuntaharrastuksen muodossa.

3. Tyyli on pysynyt muuttumattomana jopa vuosikymmeniä

Onko sinulla ollut jo vuosia sama hius- tai meikkityyli? Oletko päivittänyt vaatekaappisi viimeksi vuosikymmen sitten?

Vaikka säästeliäisyys ja ekologisuus ovat hyvinä pidettäviä arvoja, ehkä uusi hiusväri tai pari uutta asukokonaisuutta piristäisivät arkeasi?

4. Sydämen hyvinvointi jää huomioitta

On tutkittu, että riski sairastua verenpainetautiin kasvaa ikääntymisen myötä. Vaikka sinulla olisikin 20-vuotiaana ollut mitä loistavin verenpaine, se ei tarkoita sitä, etteikö verenpaineesi voisi olla koholla 50-vuotiaana.

Mikäli et ole kiinnittänyt huomiota sydämesi hyvinvointiin, ei hätää: keski-ikäinen sohvaperunakin voi vielä pelastaa sydämensä.

5. Itsestä huolehtiminen unohtuu

Oletko kasvattanut useammankin lapsen ja siten omistanut elämäsi lapsille ja heidän hyvinvoinnilleen?

Olet saattanut unohtaa kiireisen arjen keskellä huolehtia itsestäsi, ja opittu tapa jatkuu senkin jälkeen, kun lapset ovat niin sanotusti lentäneet pois pesästään.

Sen sijaan, että käytättäisit kaiken energiasi muiden tarpeiden täyttämiseen, keskity itseesi ja hyvinvointiisi. 

6. Unenpuute

Oletko ruuhkavuosiesi aikana nipistänyt aikaa unestasi? Onko kiireinen arki näkynyt heikkolaatuisena unena?

Mikäli edelleen väheksyt unen merkitystä hyvinvoinnin kannalta, lopeta välittömästi.  

Tutkimukset muun muassa osoittavat, että unenpuute heikentää vastustuskykyäsi. Kun nukut tarpeeksi, mielesi pysyy virkeänä ja pöpöt pysyttelevät helpommin loitolla.

7. Ruoanlaitto vähenee

Varsinkin silloin, kun lapset muuttavat pois kotoa, ruoanlaitto kokee suuren inflaation. Perheenäiti, joka on tottunut kokkaamaan koko perheelle, ei jaksakaan kokata vain itselleen tai miehelleen. 

Sen sijaan, että söisit teollisesti prosessoitua einesruokaa tai kehittele reseptejä, joita on kiva kokata pienemmissäkin määrin.

8. Vitamiinien puute

Luultavasti tiedätkin, että sinun tulisi saada riittävästi rautaa, kalsiumia ja D-vitamiinia voidaksesi hyvin. Mutta entä B12-vitamiini?

Ihmisen ikääntyessä elimistön vatsahappotaso laskee, mikä vaikeuttaa B12-vitamiinin imeytymisetä. Keski-ikäisen ihmisen kannattaakin lisätä ruokavalioonsa ruokia, joissa on runsaasti B12-vitamiinia.

Esimerkkejä tällaisista ruoista ovat kananmunat, liha, äyriäiset ja erilaiset rasvat.

9. Kaliumin saanti on vähäistä

Kalium on natriumin lisäksi tärkeä suola, jonka merkitys kasvaa, mitä vanhemmaksi ihminen tulee. Ihmisen verenpaine kohoaa iän myötä, ja kalium voi olla ratkaisu ongelmaan. Se alentaa verenpainetta ja auttaa ennaltaehkäisemään sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Esimerkiksi banaani, peruna, pavut ja jogurtti ovat hyviä kaliumin lähteitä.

10. Hiustyyli on ja pysyy

Keski-ikäisestä puhuttaessa moni näkee silmissään miehen, jonka hiukset ovat alkaneet hivenen harmaantumaan tai naisen, jolla on lyhyt hiusmalli. Nämä voivat olla harhaluulo siitä, että keski-ikäisten hiusmallin suhteen olisi jokin nyrkkisääntö – ehei!

Oikeanlainen hiustyyli on monen eri asian summa: kaikki riippuu ihmisen pituudesta, ruumiinrakenteesta, kasvojen luustosta ja esimerkiksi hiusten kunnosta.

Sen sijaan, että keski-ikäisenä pohtii, miltä keski-ikäisen kuuluisi näyttää, kannattaa miettiä, millainen tyyli imartelee juuri sinua.

11. Vääränlaisten meikkien käyttäminen

Ihon kimmoisuus ja kunto muuttuvat iän myötä. Siksi samat tuotteet eivät välttämättä sovi kasvoillesi enää vuosikymmenien kuluttua.

Myös luomivärien, huulipunien ja muiden meikkituotteiden sävyt voivat näyttää kasvoillasi hyvin erilaiselta kuin 20 vuotta sitten. Esimerkiksi ryppyjen peittäminen concealerin avulla saattaakin tehdä kasvoista todellista vanhemman näköiset.

Päivitä siis meikkipussukkasi sisältö aina tietyin väliajoin – esimerkiksi vuoden välein.

12. Vertaat itseäsi nuorempaan itseesi

Vaikka kuinka toivoisimmekin, emme ole ikuisesti nuoria – ainakaan fyysisesti.

Toisinaan on hyvä pysähtyä muistelemaan, millaista oli olla nuori, mutta älä tee sitä virhettä, että vertailisit 50-vuotiasta itseäsi siihen, mitä olit 20-vuotiaana. Kroppasi ja kasvosi muuttuvat, halusitpa sitä tai et, muistuttaa Huffington Post.

13. Hammashoito on retuperällään

Keltaiset hampaat vanhentavat. Huonokuntoiset hampaat ovat myös terveysriski, sillä hampaiden kunto liittyy olennaisesti kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Sen lisäksi, että kannattaa pitää kiinni päivittäisestä hampaiden puhdistuksesta hammasharjan ja -langan voimin, kannattaa käydä säännöllisesti näyttämässä hampaita hammaslääkärin vastaanotolla.

14. Vääränlaiset rintaliivit

On väistämätöntä, että painovoima vaikuttaa kehoomme, ja sen vaikutukset näkyvät usein miten vasta vanhemmalla iällä. Naisen rinnoissa tapahtuu muutoksia painovoiman lisäksi lihomisen ja laihtumisen myötä.

Monet naiset käyttävät silti samankokoisia ja saman brändin rintaliivejä, vaikka ne eivät enää istuisikaan vanhempaan kehoon. Oikeankokoisilla rintaliiveillä voi olla jopa hoikistava vaikutus, sillä ne vaikuttavat olennaisesti muun muassa ryhtiin.

Mikäli omistat vuosikymmen sitten hankitut rintaliivit, hankkiudu niistä eroon ja osta itsellesi rintaliivit liikkeestä, jossa saat tarvittaessa apua hyvin liivien hankintaan.

15. Tyytyminen kehnoon seksielämään

Kulttuuri on muovannut mieliimme kuvan. jonka mukaan vain nuoret ihmiset voivat näyttää hyvältä, pukeutua seksikkäästi ja harrastaa viriiliä seksielämää. Moni nainen saattaakin tyytyä tähän harhaiseen mielikuvaan, eikä pukeudu niin näyttävästi kuin haluaisi.

Tuo harhaluulo kannattaa unohtaa pikimmiten Monet naiset nimittäin vapautuvat ja rentoutuvat vasta myöhemmällä iällä.

Vuosien aikana karttunut elämänkokemus ja parempi itsetuntemus antavat paremmat puitteet seksistä nauttimiselle – ei päinvastoin.

16. Ikääntymisen peittely

Moni nainen varmasti haaveilee ikuisesta nuoruudesta, kimmoisasta ihosta ja tuuheasta tukasta. Fakta on kuitenkin se, ettei ikuisen nuoruuden lähdettä ole keksitty.

Sen sijaan, että teet kaikkesi näyttääksesi nuorelta, vanhene arvokkaasti – kauneusleikkaukset eivät välttämättä anna luonnollisen kaunista lopputulosta ja anti-age-rasvoilla saatat maksaa itsesi vain kipeäksi.

Lue myös:

    Uusimmat