Pullottaako vyötärö? Keskivartalolihavuus keski-iässä voi ennustaa Parkinsonin tautia

15:17

Parkinsonin tauti näyttäisi kehittyvän tavallista todennäköisemmin potilaille, jotka potevat metabolista oireyhtymää. Sairastumisriski on sitä suurempi mitä useampia oireyhtymän osatekijöitä potilaalla on.

Tunnesyöminen lihottaa helposti. Videolla ravitsemusterapeutti kertoo, miten asiaan voi puuttua.

Metabolinen oireyhtymä on yhdistetty Parkinsonin tautiin aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat poikkeuksellisen suureen aineistoon, joka kattaa kaikki yli 40-vuotiaat eteläkorealaiset. Aineisto koostui yli 17 miljoonan ihmisen terveystiedoista.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski.

Mitä enemmän osatekijöitä, sitä suurempi riski

Viiden vuoden seurannan aikana hieman yli 44 000 osallistujaa sairastui Parkinsonin tautiin, mutta sairastumiset olivat selvästi yleisempiä metabolista oireyhtymää potevilla. Heidän riskinsä sairastua oli keskimäärin neljänneksen suurempi kuin muiden samanikäisten. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, tupakointi, alkoholin käyttö, painoindeksi, fyysinen aktivisuus ja monia muita taustamuuttujia, jotka olisivat voineet selittää tulokset.

Metabolisen oireyhtymän jokainen osatekijä suurensi Parkinson-riskiä erikseen, mutta yhteys voimistui mitä useampia tekijöitä potilaalla oli. Myös ikä oli merkittävä tekijä. Yli 65-vuotiailla metabolinen oireyhtymä liittyi vielä suurempaan sairastumisriskiin kuin nuoremmilla.

Terveelliset elämäntavat ehkäisevät lukuisia eri sairauksia

PLOS Medicine -lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä metabolisen oireyhtymän ja elintapojen osuudesta myös Parkinsonin taudin synnyssä. Terveelliset elämäntavat, liikunta, monipuolinen ruoka ja liikakilojen välttäminen voisivat siis ehkäistä lukuisten muiden sairauksien lisäksi myös Parkinsonin tautia.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja