Tiesitkö? Näin monta banaania päivässä on turvallista syödä
Banaanit sisältävät kaliumia, joka voi suurina annoksina aiheuttaa ripulia, pahoinvointia ja jopa kuoleman. Banaaneja saa kuitenkin pistellä poskeensa melkoisen määrän, ennen kuin ongelmia alkaa ilmetä.
Banaani on yksi suomalaisten suosikkihedelmä, ja meillä banaaneja syödäänkin noin 14 kiloa henkeä kohden vuodessa. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan kolmannes kaikista syömistämme hedelmistä on banaaneja.
Vaikka banaanit ovat erittäin suosittuja hedelmiä, joidenkin lähteiden mukaan banaaneja ei kuitenkaan kannattaisi nauttia liikaa niiden sisältämän kaliumin vuoksi. Banaanien on jopa väitetty sisältävän tätä mineraalia jopa niin paljon, että se aiheuttaisi syöjälleen hengenvaaran.
Tässä väitteessä on mukana sekä totta että tarua, sillä veren korkean kaliumpitoisuuden on todettu aiheuttavan rytmihäiriöitä ja vatsakipua. Hengenvaaralliseksi banaanien syöminen muuttuu kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun määrät alkavat hipoa useampaa sataa banaania päivässä.
Sydämenpysähdykseen vaaditaan 400 banaania
Vaikka kalium voikin suurina määrinä johtaa sydämenpysähdykseen, banaaneissa kaliumin määrä on täysin terveellä ja normaalilla tasolla. Yksi banaani sisältää kaliumia noin 450 milligrammaa.
Jo pelkkään kaliumin saantisuosituksen täyttymiseen vaaditaan seitsemän banaania, ja hengenvaarallisten lukemien saavuttamiseksi banaaneja tarvitsee pistellä huomattavasti enemmän. Sydämenpysähdykseen vaaditaan kaliumia nimittäin 400 banaanin edestä.
Tavallisten ihmisten ei siis tarvitse olla banaanin kulutuksesta huolissaan, sillä harva jaksaa syödä banaaneita useita satoja päivässä.
Munuaissairauksista kärsivät saattavat kuitenkin kärsiä komplikaatioista runsaan banaaniannoksen jälkeen, sillä heillä kalium ei suodatu verenkierrosta tavalliseen tapaan.
Lähteet: Metro, Luonnonvarakeskus, BBC
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan