15.12. Kokonainen sisäfilee, punaviinikastike, pikkusipulit ja perunagratiini

Sisäfilee

  • 1 kokonainen sisäfilee
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta timjamia
  • ruokaöljyä

Hiero lihan pintaan ruokaöljyä ja ruskista se kauttaaltaan kuumalla paistinpannulla. Mausta filee hyvin suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla. Pistä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista fileetä 200 asteisessa uunissa kunnes sen sisälämpö on 54-56 astetta. Ota filee pois uunista ja kääri se folioon vetäytymään. Tässä vaiheessa lihan sisälämpötila vielä nousee muutaman asteen, jolloin liha on kypsyysasteeltaan medium. Leikkaa liha viipaleiksi ja ripottele leikkuupinnalle sormisuolaa.

Pikkusipulit

  • 12-16 pikkusipulia
  • hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Kuori sipulit ja sekoita niihin kulhossa hunajaa, suolaa ja mustapippuria. Laita sipulit lihan kanssa samaan aikaan uuniin kypsymään.

Punaviinikastike

  • 4 dl hyvää lihalientä
  • 1 dl punaviiniä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 3 oksaa tuoretta rosmariinia tai timjamia
  • 2 valkosipulinkynttä halkaistuina
  • 0,5 rkl maizenaa
  • nokare voita
  • mustapippuria
  • suolaa

Mittaa kattilaan lihaliemi, punaviini, balsamiviinietikka, yrtit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15-20 minuuttia hiljaa poreillen. Siivilöi yritit ja valkosipulit pois ja kaada kastike takaisin kattilaan. Sekoita maizena vesitilkkaan ja suurusta kastike. Tarkista maku ja mausta mustapippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Voit halutessasi viimeistellä kastikkeen parilla voinokareella.

Perunagratiini

  • 1 kg perunoita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 4-5 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tilkka ruokaöljyä

Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Kuullota sipulit pehmeiksi öljyssä kattilassa ja lisää mukaan perunat. Sekoita pari kertaa ja kaada kattilaan kerma. Mausta suolalla. Anna kerman kiehahtaa niin, että se hieman paksuuntuu. Kaada perunat ja kerma kevyesti voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat