14.11. Suklaakisan voittajareseptit

Minttusuklainen karitsanfilee

  • 700 g karitsanfileetä
  • 1 dl öljyä
  • 4-6 valkosipulinkynttä
  • 4 oksaa timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Hienonna valkosipulinkynnet ja timjami. Sekoita ne öljyyn ja laita puhdistetut fileet seokseen marinoitumaan. Mausta fileet juuri ennen paistamista suolalla ja pippurilla. Paista fileet nopeasti molemmin puolin (n.3 min/ puoli) kuumalla pannulla. Valmista kuitenkin lisäkkeet ennen lihojen paistamista.

Minttusuklaa-sherrykastike

  • 1 rkl voita
  • 1 dl sherryä
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 0,5 dl balsamiviinietikkaa
  • 1 oksa timjamia
  • 50-60 g minttusuklaata (esim. After eight)
  • 2 dl demi glace -kastikepohjaa
  • 0,5 rkl maizenaa

Sulata kattilassa voi ja lisää siihen sherry, soija, balsamiviinietikka ja timjami. Anna kiehua kunnes nesteestä on jäljellä noin 1/3 osa. Lisää minttusuklaa ja demi glace. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Perunapyree

  • 5 reilun kokoista perunaa
  • 4-6 valkosipulinkynttä
  • 0,5 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl voita

Kuori ja paloittele perunat ja laita kiehumaan valkosipulinkynsien kanssa kevyesti suolalla maustettuun veteen. Keitä perunat pehmeiksi. Kaada perunoista ylimääräinen vesi pois, jätä noin 1dl keitinlientä kattilaan ja lisää kerma. Kiehauta ja soseuta perunat tasaiseksi. Mausta voilla ja tarvittaessa suolalla.

Juurekset

  • 1 lanttu
  • 1 nauris
  • 2 porkkanaa
  • 0,5 l vettä
  • 0,5 rkl suolaa
  • 0,5 rkl voita
  • sokeria
  • mustapippuria

Laita kuoritut ja paloitellut juurekset (reiluja paloja) kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 10 minuuttia ja valuta hyvin. Sulata pannussa voi ja paista juureksia pannulla hetki. Lisää sokeriherneet mukaan ja mausta sokerilla, mustapippurilla ja niukalla suolalla. Kokoa annos ja tarjoile.

Resepti: Kaj Salokannel, Nokia

Keksit jotka loppuvat aina kesken

  • 100 g voita
  • 2,5 dl fariinisokeria
  • 1,25 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 300 g tummaa suklaata

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola ja sooda. Sekoita jauhoseos vähitellen taikinaan. Lisää myös kaurahiutaleet ja viimeisenä karkeaksi rouhittu suklaa. Nostele taikinasta nokareita leivinpaperille ja taputtele ne litteiksi kekseiksi jauhotetuin käsin. Paista keksejä 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Resepti: Heli Erola, Parkano

Lue myös:

    Uusimmat