13.6. Lohiherkut

Lohi-metsästäjänleivät

  • 600 g lohifileetä
  • 1 rs tuoreita herkkusieniä
  • 3 uutta sipulia
  • 1 prk kermaa
  • nippu lehtisalaattia
  • 2 tomaattia
  • 8 siivua tummaa- tai vaaleaaleipää
  • öljyä
  • mustapippuria
  • suolaa

Leikkaa lohifilee noin sentin paksuisiksi vinoviipaleiksi nahkoineen. Mausta sivuja suolalla ja jätä maustumaan hetkeksi. Leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja sipulin valkeat osat samoin. Kuullota suurin osa sienistä ja sipulit öljyssä kasarissa, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada kerma päälle. Anna kastikkeen muhia grillin lämmössä muiden työvaiheiden ajan.

Kuumenna grilli erittäin kuumaksi ja grillaa kalapalat siinä molemmin puolin. Lämmitä myös leipäviipaleita, mutta älä liikaa, etteivät ne pala. Revi salaattia ja sipulin vihreitä osia lautaselle ja leikkaa tomaattiviipaleita mukaan. Kokoa sitten annos niin, että alle tulee leipää, sitten lohta, kastiketta ja muutama jälkeenpäin grillattu sieni koristeeksi.

Pinaattilohta vartaassa

  • 600 g lohifileetä
  • 100 g kylmäsavulohta
  • 250 g tuoretta pinaattia
  • 2 rkl smetanaa
  • 1 kananmuna
  • ruiskorppujauhoja
  • suolaa
  • uusia perunoita
  • voita
  • tilliä
  • varrastikkuja

Ryöppää pinaatinlehdet nopeasti ja leikkaa ne sitten suikaleiksi. Sekoita jäähtyneiden suikaleiden joukkoon smetana ja kananmuna ja mausta suolalla. Leikkaa lohi ohuiksi, mahdollisimman isoiksi viipaleiksi ilman nahkaa ja levitä siivut leikkuulaudalle.

Levitä maustamattomien viipaleiden päälle myös kylmäsavulohta. Lusikoi pinaattimassaa viipaleiden päälle ja käännä ne nyyteiksi. Pyöräytä lohinyytit ruiskorppujauhoissa ja pistä ne liotettuihin varrastikkuihin.

Grillaa vartaat parilatasolla tai öljyttyinä grilliritilän päällä. Tarjoa lisäksi keitettyjä uusia perunoita ja tilliä.

Reseptit: Sami Garam
Kuvat: Tanja Kallio

Lue myös:

    Uusimmat