13.1.2003 Sipulikeitto ja vanilja-appelsiinivanukas

6 kookasta sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1/2 tl sokeria
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
mustapippuria
timjamia
1 l kiehuvaa vettä
1 lihaliemikuutio tai 1,5 rkl lihafondia
(1dl valkoviiniä)

vaaleaa leipää
juustoraastetta

1. Kuori ja leikkaa sipulit ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi.
2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit voissa kullankeltaisiksi ja läpikuultaviksi. Ripottele pinnalle sokeri ja mausteet. Sekoittele muutama minuutti.
3. Kaada päälle kiehuva vesi ja lisää lihaliemikuutio tai fondi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
4. Kaada keitto annoskulhoihin tai uuninkestävään kulhoon.
5. Leikkaa leipä viipaleiksi ja nosta keiton päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuorruta uunissa grillivastuksen alla kunnes juusto on kullanruskea.

Energia: 0,25 MJ / 60 kcal
Prot. 2 g, hh 5 g, ra. 3 g

Vanilja-appelsiinivanukas

2-3 appelsiinia
5 dl maitoa
0,5 dl maissi- tai ohratärkkelysjauhoja
0,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

1. Kuori ja pilko appelsiinit.
2. Sekoita kattilassa kylmä maito maissitärkkelys ja sokeri.
3. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehuu.
4. Keitä kiisseliä vielä kolme minuuttia sekoittaen.
5. Mausta kiisseli vaniljasokerilla. Laita tarjolle kerroksittain appelsiinipalat ja kiisseli. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa.

Energia: 0,3 MJ / 80 kcal
Prot. 2 g, hh 15 g, ra. 1 g

- Toim. Kaisa Torkkeli ja Sonja Blåberg


Paula Nieminen Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat