12-vuotiaan tytön oireita luultiin kasvukivuiksi – särky paljastuikin luusyöväksi

Luusyöpään sairastuneen tytön ennuste voisi olla todella huono, ellei hoitaja olisi puuttunut tilanteeseen ajoissa. 

Viime vuoden syyskuussa 12-vuotiaan Ashley Masseyn koulunkäynti vaikeutui, kun hänen oikeaa jalkaansa alkoi särkeä jatkuvasti. Kun kipu levisi myös vasempaan jalkaan, eivätkä kipulääkkeet tuntuneet tehoavan, isä kiidätti tytön lontoolaiseen sairaalaan.

– Kyseisenä päivänä lapset olivat leikkimässä ulkona, mutta Ashley vain istui sohvalla itkemässä kivusta, isä Chris kertoo.

Sairaalassa kovat kivut diagnosoitiin kuitenkin tavallisiksi kasvukivuiksi ja perhettä kehotettiin palaamaan kotiin.

Pian perhe sai kuitenkin puhelun sairaalan rekisterihoitajalta, joka ei ollut tyytyväinen diagnoosiin, vaan kehotti tyttöä palaamaan takaisin sairaalaan jatkotutkimuksia varten. Röntgenkuvat, magneettikuvaukset ja verikokeet paljastivat hoitajan aavistuksen oikeaksi. Tytön oikeasta jalasta paljastui osteosarkooma, harvinainen luusyöpä.  

– Ensimmäiseksi tuli mieleen, että aiomme menettää hänet, mutta onneksi hoitajan varhaisen puhelun ja hänen aavistuksena ansiosta se onnistuttiin havaitsemaan ajoissa, isä Chris kertoo.

Tapaus on jokaisen vanhemman painajainen

Tytöllä on nyt takanaan kaksi kemoterapiajaksoa ja tammikuun lopussa hänen oikeasta jalastaan löydetty kasvain aiotaan poistaa. Kauniita pitkiä vaaleita hiuksiaan aiemmin vaalineelle tytölle hiustenlähtö on tähän asti ollut vaikein paikka koko kolme kuukautta kestäneen hoitojakson aikana.  

Osteosarkoomaa ilmenee pääasiassa kasvuikäisillä olevilla nuorilla. Tavallisimmat oireet ovat kipu ja nivelen seudun turvotus. Osteosarkooman ennuste on hyvä; noin 70 prosenttia potilaista paranee. 

– Olin aika shokissa ja vähän huolestunut kuullessani uutiset. En oikeastaan tiennyt, mitä se tarkoitti, koska en tiennyt siitä mitään, Ashley kertoo.

– Pelottavin asia minulle oli vaaleiden hiusteni putoaminen kemoterapiahoitojen vuoksi, se todella sai minut pois tolaltani, tyttö toteaa.

Perhe toivoo vanhempien olevan tietoisia siitä, että tavalliselta vaikuttava särky voi olla hälyttävä merkki vakavammasta sairaudesta. Jos syöpää ei olisi havaittu ajoissa, se olisi voinut johtaa jalan amputointiin tai johonkin vielä pahempaan.

– Tämä on jokaisen vanhemman painajainen. Toivon, että kenenkään ei koskaan tarvitsisi käydä läpi samaa, joten haluankin sanoa vanhemmille, että tarkistakaa asia, isä kertoo.

Lähde: CatersNews

***

3:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja