12.12.2002 Bataattilaatikko ja chai-tee latte

Marco Bjurströmin jouluherkkua ovat laatikot ja erityisesti imelletty perunalaatikko ja bataattilaatikko, jota hän tarjoaa kalkkunan kanssa.

Marcon bataattilaatikko

n. 1/2 kg perunalohkoja
n. 1/2 kg bataattilohkoja
vettä keittämiseen
n. 1/2 l maitoa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1/2 tl mustapippuria
n.1 tl suolaa
ripaus chiliä
ripaus cayennepippuria
ripaus jalopenochiliä

1. Keitä lohkotut perunat ja bataatit yhdessä tai erikseen pehmeiksi vähässä vesimäärässä. Kaada vesi pois. Soseuta esim. muusinuijalla. Lisää maitoa (kiehautettuna) niin että saat sopivan sakean seoksen.
2. Mausta suolalla, kanelilla, kardemummalla ja tulisimmilla mausteilla oman makusi mukaan. Maistele välillä.
3. Kaada seos voideltuun tarpeeksi isoon vuokaan, koristele pinta lusikalla.
4. Kypsennä uunissa 175 asteessa 1-1 1/2 tuntia.

Energia: 0,35 MJ / 83 kcal
Prot. 3 g, hh 14 g, ra. 1 g

Chai-tee latte

5 dl vettä
6 neilikkaa
1 kanelitanko
8-10 kardemummansydäntä
3-4 tl mustaa teetä
3 dl maitoa
1-2 rkl hunajaa tai ruokosokeria

1. Käytä raikasta, kylmää vettä. Kuumenna vesi ja anna sen vain hieman poreilla ennen kuin lisäät mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Lisää tee ja anna hautua 5-7 minuuttia. Makeuta hunajalla. Teen tulee olla vahvaa, mutta älä hauduta sitä liian kauan, muuten se maistuu karvaalta.
2. Kuumenna maito hitaasti kattilassa ja vispaa vaahdoksi. Älä keitä.
3. Siivilöi tee ja lisää maito. Ripottele pinnalle vähän kardemummaa. Tarjoile kuumana.

Höyryävän kuuma Chai-tee on vuosisatoja vanha mausteinen tee Intiasta. Itämaisilla mausteilla kuten neilikalla, kanelilla, inkiväärillä, pippurilla, aniksella tai/ja maustetun teen makua pehmentää maito. Chai-teehen sopivat esim. Assam, Ceylon, Darjeeling, Nilgiri ja Sikkim. Voit käyttämyös valmiiksi esim kanleilla ja kardemummalla maustettua teetä.

Energia: 117 kJ / 28 kcal
Prot. 1 g, hh 6 g, ra. 0 g

Lue myös:

    Uusimmat