11.9.2002 Pihlajanmarja-omenamarmeladi

Pihlajanmarjojen käsittely:

Kun poimit pihlajanmarjoja, maistele marjoja eri puista. Happamuus vaihtelee paljon. Pakkanen pehmentää ja makeuttaa marjojen makua, mutta pakkasten odottelu voi myös huonontaa marjoja ja valtaosa marjoistahan päätyy lintujen herkuksi. Voit pakastaa marjoja talven varalle myöhemmin käytettäväksi tai pakastaa niitä maun miedontamiseksi vain 1-2 vrk. Poista marjoista huonot jo poimintavaiheessa. Riivi marjat metsässä tai kotona. Huuhdo marjat siivilässä hvyin, koska ne ovat tänä syksynä erityisen pölyisiä niukan sateen vuoksi. Pakasta marjat litteinä pakkauksina muovipusseissa. Voit pakastaa kauniin tertun myös lehtineen koristeeksi, booliin, tarjoilualustaksi tms. Nosta marjaterttu tai tertut suoraan sopivaan litteähköön muovirasiaan. Kaada päälle kylmää vettä, jäähdytä jääkaapissa ja pakasta.

Pihlajanmarjat sopivat hyvin myös kuivattavaksi tertuissaan ilmavassa kuivassa paikassa tai riivittyinä kasviskuivurissa, 50 asteisessa kiertoilmauunissa tai muussa sopivassa ilmavassa paikassa. Nahkean kuivista marjoista voit valmistaa vaikka pikamarmeladia: kaada marjojen päälle vähän kiehuvaa vettä, lisää hunajaa ja surauta marjat soseeksi sauvasekoittimella. Sipaise paahtoleivlle, korpulle tms. Pihlajanmarjoista valmistuu myös hyvää mehua yhdessä esim. omenien, luumujen, ja/tai marja-aronian kanssa. Omenan lisäksi pihlajanmarjan miedontajaksi sopivat kesäkurpitsa, kurpitsa, porkkana tai aprikoosi. Pihlajanmarjahillo maistuu hyvältä esim. riistaruokien kanssa. Keitä esim. hillosokeripussin marjahillo-ohjeen mukaan, mutta lisää joukkoon tilkka konjakkia.

Pihlajanmarja-omenamarmeladi

700 g omenalohkoja
300 g puhdistettuja pihlajanmarjoja
1,5 dl vettä
500 g hillosokeria

1. Valmista marmeladi käyttämällä pihlajanmarjoja enemmän tai vähemmän, mutta niin että marjojen ja omenien yhteismäärä on 1 kg. Voit valmistaa vastaavalla tavalla marmeladia marja-aroniasta. Se on miedomman makuista, joten voit käyttä sitä yhtäpaljon kuin omenaa.
2. Mittaa huhdotut marjat ja omenalohkot sekä vesi kattilaan ja keitä n. 10 min. eli kunnes marjat ovat pehmenneet.
3. Lisää hillosokeri vähitellen. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. välillä sekoittaen ettei omena pala pohjaan.
4. Soseuta aineet tasaiseksi sauvasekoittimella.
5. Kaada säilyke pieniin kuumennettuihin tölkkeihin. (Muista puhtaus säilönnässä!)
6. Jos pakastimessasi on tilaa, valmista säilyke näin: Keitä 700-800 g omenalohkoja ja 200-300 g pihlajanmarjoja vedessä pehmeiksi. Soseuta ja makeuta sokerilla makusi mukaan. Jäähdytä ja pakasta pienissä rasioissa. Pihlajanmarja-omena- ja marja-aronia-omenamarmeladi/sose maistuvat paahtoleivälle sipaistuna, puurosilmänä tai puuron joukkoon sekoitettuna tai esim. täytekakun välissä.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja