10 yllättävää ruokasääntöä maailmalta: Älä koskaan tee näin Thaimaassa!

Vaikka kotimaiset ruokatavat olisivatkin sinulle tutut, et välttämättä osaakaan käyttäytyä ruokapöydässä oikein matkaillessasi maailmalla.

Syömäpuikkojen asennolla, haarukalla syömisellä tai kalan kääntämisellä voi olla merkitystä, kun istut vieraan kulttuurin ruokapöytään. Pidä mielessäsi nämä 10 yllättävää ruokaetikettiä maailmalta:

1. Thaimaa: Älä laita ruokaa haarukalla suuhun

Oletko ihmetellyt, miksi Thaimaassa asetetaan aina lautaselle lusikka ja haarukka? Haarukan tarkoitus ei suinkaan ole ruoan lapiointi suuhun, vaan haarukalla tulee ainoastaan työntää ruoka lautasella lusikan päälle. Pohjoisessa Thaimaassa osa ruoista syödään jopa käsin. Tällaisen ruoan tunnistaa yleensä siitä, että lautasella oleva riisi on erityisen tahmeaa. Joitakin tiettyjä riisittömiä aterioita voi myös syödä haarukan kanssa. Pahin etikettivirhe on kuitenkin syödä perinteisiä riisiruokia puikkojen kanssa.

2. Japani: Älä koskaan laita syömäpuikkoja pystyyn riisiannokseen

Syömäpuikot tulee asettaa ruokailun lomassa yhteen ja eteesi pöydälle pöydän reunan suuntaisesti. Pahin etikettivirhe on työntää puikot suoraan riisiin, sillä se muistuttaa japanilaisia hautajaisista. Japanilaisen hautajaisseremoniaan kuuluu perinne, jossa vainajan entinen riisikulho laitetaan arkkuun riisin kera puikot pystyssä.

– Älä tee tätä etikettivirhettä, pyydä vaikka mieluummin haarukkaa, japanilainen ruoanlaitto-opettaja Mineko Takane Moreno toteaa.

3. Lähi-itä, Intia ja osa Afrikkaa: Älä syö vasemmalla kädellä

Eteläisessä Intiassa on väärin jopa koskettaa lautasta vasemmalla kädellä. Vasen käsi yhdistetään näissä maissa muihin ruumiintehtäviin, joten kättä pidetään likaisena. Jos olet vasenkätinen, sinun täytyy kohdella oikeaa kättä likaisena kätenä.

4. Meksiko: Älä koskaan syö tacoja haarukalla ja veitsellä

Älä huolehdi, vaikka tacosi täytteet leviävät pitkin naamaasi ja pöydälle. Pahempi virhe on nimittäin syödä tacoja haarukalla ja veitsellä. Meksikolaisten mielestä se on hölmöä ja ennen kaikkea osoitus snobiudesta.

5. Venäjä: Älä koskaan sekoita vodkaa mihinkään – äläkä kieltäydy siitä

Venäjällä vodka tulee aina juoda sellaisenaan. Sekaan ei saa lisätä edes jäitä. Ainoa miksattu vodkadrinkki Venäjällä on perinteinen yorsh, jossa vodkaan sekoitetaan olutta. Pahempi virhe Venäjällä on kuitenkin kieltäytyä vodkasta, kun sitä tarjotaan. Vodkan tarjoaminen on merkki luottamuksesta ja ystävyydestä

6. Italia: Juo cappuccinoja vain ennen puoltapäivää

Joidenkin italialaisten mielestä myöhäisen päivän cappuccino saa vatsan sekaisin. Italiassa ei ole siis soveliasta tilata kyseistä juomaa enää iltapäivällä. Espresso sen sijaan on hyväksyttävä vaihtoehto.

7. Italia: Älä pyydä pizzaan parmesanjuustoa

Parmesanin pyytäminen pizzaan on samanlainen synti, kuin pyytäisit ketsuppia hienoon ravintolaruokaan. Myös moniin italialaisiin pastaruokiin ei kuulu parmesaani. Esimerkiksi Roomassa perinteinen juusto on pecorino, jota laitetaan klassisiin pastoihin.

8. Ranska: Älä syö leipää ennen varsinaista ateriaa

Ranskassa leivän syöminen ruokahalunherättäjänä ei ole soveliassa. Leipää pitää sen sijaan syödä ruoan kanssa ja erityisesti juustoannoksen kanssa sekä aterian lopussa. Muista maista poiketen, leipä asetetaan Ranskassa suoraan pöydälle. Leipälautasia ei siis tarvita.

9. Kiina: Älä käännä kalaa

Kalan kääntäminen lautasella on kiinassa "dao yue", joka tarkoittaa huonoa onnea. Samalla uskotaan, että kalan kääntäminen kaataa merellä yhden kalastajaveneen.

10. Chile: Älä syö mitään käsin

Chilessä ruokatavat ovat paljon virallisemmat kuin monissa muissa Etelä-Amerikan maissa. Chilessä mitään ruokaa ei saa syödä käsin, ei edes ranskaneperunoita!

Lähde: CNN

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja