10 vinkkiä: Tällainen koti pysyy aina siistinä!

Viikkosiivouksesta on kulunut muutama päivä – tai muutama tunti, ja tavarat ovat jälleen hujan hajan, eteinen on täynnä kengistä kulkeutunutta rapaa ja pöytä tulvillaan likaisia astioita. Toiset asunnot keräävät villakoiria nopeammin kuin toiset – näillä muutoksilla helpotat siivousurakkaasi ja pidät kotisi puhtaana pidempään.

Mistä tätä pölyä oikein tulee? Jokainen viikkosiivous tulee todellakin tarpeeseen, sillä villakoiria vilisee lattioilla jo muutaman päivän päästä. Miten tätä touhua voisi helpottaa?

Keräsimme yhteen viisi niksiä, joiden avulla koti pysyy pölyttömän pidempään.

1. Älä kerää romua ympärillesi

Tämän neuvon olet varmasti kuullut ennenkin, mutta sen noudattaminen helpottaa elämääsi huomattavasti.

Laita tavarat, joita et tarvitse, joko kierrätykseen tai roskakoriin. Vaikka tavarasi olisivat siistissä järjestyksessä, ne keräävät pölyä ja ennen kaikkea vaikeuttavat siivoamista.

Jos säilytät esineitä pahan päivän varalta tai sillä ajatuksella, että saatat vielä joskus tarvita niitä, on kotisi tuhoon tuomittu.

Käy siis ensisijaisesti kotisi näkyvät paikat, kuten avohyllyt, läpi uusin silmin ja heitä kaikki tarpeeton menemään. Näin pöly ei keräänny tavaroiden keskelle niin nopeasti ja siivoaminen helpottuu.

Tarpeettoman krääsän poisheitto voi tuntua yllättävän hyvältä myös henkisesti, sillä tilojen selkeyttäminen rauhoittaa ja selkeyttää ajatuksia.

2. Panosta kuramattoon ja eteisen vaatesäilytykseen

Kevät on aikaa, jolloin kotiin kantautuu kuraa ja likaa kenkien mukana. Eteisessä ongelmia aiheuttavat myös paksut talvivaatteet ja asusteet.

Hanki jokaiselle lapselle oma kori, johon asusteet on helppo paiskata ja käy säännöllisin väliajoin eteisen takkivalikoima läpi – käytättekö kaikkia, vai voisiko osan laittaa piiloon vaikkapa vaatehuoneeseen?

Muista myös kunnollinen kuramatto eteisessä.

3. Luota laatikoihin

Tiedätkö, miksi kaappisi ovat aina niin sekaisin ja täynnä pölyä? Irtotavaroista muodostuu helposti kaaos, jota on vaikea hallita. Ne myös keräävät nopeasti tomua ympärilleen.

Pyri siis laittamaan kaikki järjestykseen erilaisten laatikoiden ja purkkien avulla. Jos esimerkiksi kaikki pesuaineesi ovat samassa laatikossa, kaappisi näyttävät siistimmiltä ja niiden siivoaminen on helpompaa. Sama sääntö pätee avohyllyjen, eteisen kenkäkaaoksen ja lehtikasojen suhteen.

Jos tavarat ovat laatikoissa, on myös pintojen pyyhkiminen helpompaa, kun sinun ei tarvitse nostella montaa pientä tavaraa pois luudun edestä.

4. Petivaatteet piiloon

Älä säilytä lakanoita, pyyhkeitä ja muita kodin tekstiilejä avohyllyillä, sillä ne tuovat yllättävän paljon pölyä kotiisi.

5. Hanki huonekasveja

Viherkasvit paitsi tuovat viihtyisyyttä kotiisi, myös vähentävät pölyn määrää. Lisäksi ne lisäävät ilman kosteutta ja happipitoisuutta, minkä ansiosta huoneilmaa on helpompi hengittää.

Martat neuvovat hankkimaan kotiin esimerkiksi sulkasaniaisia, krysanteemeja ja supputraakkipuita, jotka ovat varsinaisia kodin hyötykasveja.

Haihduttaessaan kasvit kosteuttavat ilmaa, jolloin pölystä muodostuu isompia hiukkasia kuin kuivassa ilmassa. Painavat hiukkaset laskeutuvat kasvien lehdille ja muille pinnoille, josta ne on helppo pyyhkiä pois.

6. Tiivistä ikkunat

Falskaavat ikkunat eivät tuo ainoastaan suurempia sähkölaskuja, vaan vaikuttavat myös kotisi siisteyteen. Mikäli siis huomaat niiden olevan kunnostuksen tarpeessa, tiivistä ikkunat kunnolla.

7. Valitse kodintekstiilit oikein

Erilaiset materiaalit keräävät pölyä eri tavoin. Jos mielit helppohoitoista kotia, huomioi se myös kodintekstiilejäsi valitessa.

Valitse verhoihin sileäpintainen kangas tai korvaa ne esimerkiksi bambusta valmistetuilla somisteilla. Myös mattojen kanssa kannattaa olla tarkka, sillä esimerkiksi pehmeä ja pitkänukkainen versio on todellinen villakoirien huvimaja.

8. Tavarat paikoilleen – heti!

Tämä helppo sääntö on vaikea oppia ja usein se unohtuu etenkin perheen pienimmiltä. Opeta lapsillesi, että astiat laitetaan suoraan koneeseen ja leikit kerätään leikkien jälkeen kunnolla pois. Tämän säännön opetteluun löydät hyvää kannustinta seuraavasta kohdasta:

9. Palkintotaulukko lapsille

Onko viikkosiivouksesi mennyttä, koska lasten lelut ja muut tavarat valtaavat elintilaa niin nopeasti? Askartele koko perheelle hieno palkintotaulukko, johon saa vaikkapa kauniin tarran joka ilta, jos omat jäljet on siivottu päivän aikana hyvin pois. Oman sarakkeensa voit tehdä myös muille puuhille, kuten yöpesulle suuntamiseen reippaasti ja läksyjen tekoon.

Kun tarroja on tietty määrä, teette yhdessä jotain mukavaa tai lapset saavat jonkin muun heitä miellyttävän palkinnon.

10. Järjestä joka ilta vähän

Jos huolehdit joka ilta, että koti on päällisin puolin kunnossa, se pysyy järjestyksessä koko viikon. Pikasiivouksen ei tarvitse kestää kuin kymmenen minuuttia, jos olet tehokas ja jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja