10 vinkkiä: Helpota nukahtamisvaikeuksia!

Jos nukahtaminen on vaikeaa, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin ja makuuhuoneeseen.

Nukahtamisvaikeudet voivat viedä ilon koko elämästä, kun väsymys piinaa päivällä ja yöllä. Näillä vinkeillä helpotat tilannettasi.

Mitä teet makuuhuoneessasi?

Jos oleskelet sängylläsi myös muulloin kuin nukkuessa tai rakastellessasi, saatat vahingoittaa untasi. Rauhoita makuuhuone – unohda esimerkiksi sängyllä työskentely tai television katselu.

Elektroniikka kuriin

Vilkkuva puhelimen näyttö tai tietokone samassa huoneessa voi häiritä untasi. Niiden heijastama sininen valo antaa aivoille käskyn pysytellä hereillä, vaikka haluaisit nukahtaa.

Valaistus kohdalleen

Valaistukseen kannatata kiinnittää huomiota myös muuten, sillä hämärä valo kertoo aivoillesi, että on aika mennä nukkumaan.

Vältä kovaa kattovaloa ja suosi tunnelmavalaistusta muutaman tunnin verran ennen unille menoa.

Suosi hikiliikuntaa

Reipas lenkki tai muu hikiliikunta säännöllisesti harrastettuna auttaa sinua myös nauttimaan paremmista unista.

Vältä stressiä

Jos tiedät kärsivästi stressistä, tee asialle jotain. Elämä on liian lyhyt, jotta sen voisi hukata kiireeseen.

Pohdi, mistä voisit luopua ja miten saisit höllennettyä kalenteriasi. Opettele myös rentoutumaan erilaisten hengitysharjoitusten avulla.

Puhdas ja raikas peti

Pese tyyny ja peitto, imuroi patja kunnolla ja vaihda raikkaat, puhtaat petivaatteet säännöllisesti. Puhtaus on puoli ruokaa vanhan sanonnan mukaan, mutta se on myös tärkeä osa hyvää unta.

Muista myös panostaa tyynyihin, patjaan ja peitteeseen. Nukut suuren osan elämästäsi, eikä sitä kannata tuhlata epämukavassa pedissä.

Turha roju pois makuuhuoneesta

Siisteyteen kannattaa kiinnittää huomiota myös muuten – karsi kaikki ylimääräinen pois makuuhuoneesta tai laita tavarat vaikka kaapin suojaan, jotta saat rauhoitettua makuuhuoneesi.

Kokeile melatoniinia

Melatoniinia saa reseptillä, mutta melatoniinivalmisteita on saatavilla myös käsikaupasta. Melatoniini on luonnollinen hormoni, jota aivosi erittävät kun koet itsesi väsyneeksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat