10 superruokaa sydämesi parhaaksi

Terveelliset ja sydänystävälliset valinnat pitävät pumpun kunnossa ja antavat energiaa koko päiväksi. Lue, mitkä ruoat tukevat sydämen terveyttä ja ota vinkkejä omaan ruokavalioosi.

Puuroa, marjoja ja kalaa – Huffingtonpost.com listasi kymmenen ruokaa, jotka tekevät sydämelle hyvää. Poimi listalta omat suosikkisi.

Kaurapuuro

Päivä lähtee käyntiin täyttävällä ja terveellisellä kaurapuurolla. Tämä aamiaispöytien kuningas sisältää muun muassa omega-3 rasvahappoja, foolihappoa ja kaliumia. Kaurapuuro on superruokaa, sillä siinä on paljon kuituja, jotka auttavat alentamaan kolesterolia sekä auttavat sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Lohi

Lohessa on runsaasti terveellisiä omega-3 rasvahappoja. Pari kala-ateriaa viikossa ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja tehokkaasti – sydänlääkäreiden mukaan lohensyönti myös alentaa verenpainetta. Myös muut rasvaiset kalat, kuten makrilli, tonnikala, silakka ja sardiinit tekevät hyvää sydämen terveydelle. Muista kuitenkin valita vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Marjat

Suomalaiset marjat ovat täynnä antioksidantteja ja tulehdusta lievittäviä ainesosia, jotka vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Avokado, oliiviöljy ja pähkinät

Näistä saat sydänystävällistä, kasviperäistä rasvaa ruokavalioosi. Monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät herkut auttavat alentamaan kolesterolia. Avokado myös lisää sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevien karotenoidien imeytymistä, ja pähkinät ovat hyvä omega-3 rasvahappojen sekä monien vitamiinien ja hivenaineiden lähde.

Linssit ja pavut

Linssit, kikherneet ja pavut ovat loistavaa ravintoa sydämesi terveyden kannalta. Lisäksi niissä on omega-3 rasvahappoja, kalsiumia ja runsaasti vesiliukoisia kuituja.

Pinaatti

Pitää pumpun kunnossa, koska siinä on runsaasti luteiinia, foolihappoa, kaliumia ja kuitua. Valitse lautasellesi aina vihreää ja vehreää – vihanneksia syövillä ihmisillä on tutkitusti pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Pellavansiemenet

Kuitua, omega-3- ja omega-6 rasvahappoja sisältävät pellavansiemenet huolehtivat sydämesi terveydestä. Ripottele aamiaispuuroon rouhittuja pellavansiemeniä, niin saat superterveellisen startin päivääsi.

Soija

Soija on loistava ja sydänystävällinen proteiinin lähde, sillä siinä on vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Valitse soijamaitoa aamupuuron kaveriksi tai kokojyvämurojen kyytipojaksi. Kannattaa kuitenkin tarkkailla suolan määrää, kun valitset soijatuotteita.

Kuinka sinä huolehdit sydämesi terveydestä? Kommentoi alla olevassa kommenttiosiossa ja jaa vinkkisi lukijoille.

MTV3/Helmi

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat