10 näkökohtaa keittiön suunnitteluun 25.11.2000

toim. Sari-Leena Heilanen

Vieraana Työtehoseurasta tutkija Anne Malin. Hän kertoo uuden keittiön suunnittelusta ja vanhan keittiön toimivuuden lisäämisestä pienin oivalluksin.

Tässä 10 tärkeää näkökohtaa keittiön suunniteluun ryhtyvälle:


1. Oman toiminnan ja toiveiden kartoittaminen. Kannattaa pohtia, mitä hyvää ja mitä huonoa nykyisessä keittiössä on.
2. Toiminnallisuus : - lämpimän ruoan valmistus - aamu-, ilta- ja välipalan valmistus - astioiden pesu ja jätehuolto - leipominen - ruokailu
Peruslähtökohtana toimivassa keittiössä pidetään lieden ja vesipisteen sijoittamista samalle seinälle.
3. Ergonomiset tekijät eli mille käyttökorkeudelle sijoitetaan koneet ja keittiökalusteet.
4. Kaappien sisustusratkaisut vaikuttavat oleellisesti toimivuuteen. Työtason alle kannattaa valita ulosvedettäviä laatikostoja pöytäkaapeiksi.
5. Keittiökalusteiden ja -koneiden sijoitus suunnitellaan työnkulun mukaan.
6. Ekologiset tekijät eli miten jätekaappi suunnitellaan ja millaisia kotitalouskoneita ja pintamateriaaleja valitaan.
7. Energian kulutukseen liittyvät seikat eli miten kotitalouskoneet sijoitetaan ja asennetaan.
8. Valaistus ja pistorasiat tulee miettiä työpisteiden ja koneiden mukaan.
9. Ruokailutilan koko
10. Esteettisyys eli ulkonäkö vaikuttaa viihtyisyyteen.

Tässä työtehoseuran muutamia vinkkejä niille, jotka haluavat parantaa oman keittiönsä toimivuutta.

Lue myös:

    Uusimmat