10. marraskuuta syödään martinhanhea

Martin päivän juhla juontaa juurensa 300-luvulla eläneestä Toursin pyhästä Martinuksesta. Piispa Martinus oli ensimmäinen ei-marttyyri, jota alettiin kunnioittaa pyhimyksenä. Hän oli kuuluisa köyhiä kohtaan osoittamastaan huolenpidosta. Myöhemmin päivää vietettiin myös Martin Lutherin syntymäpäivän kunniaksi.

Martinus (316-397) sai piispan arvon 371. Legenda kertoo Martinuksen piiloutuneen hanhien koppiin välttyäkseen arvottomana pitämästään piispan virasta. Tästä sai alkunsa Martin päivän perinteinen ruoka, martinhanhi. Ruokaa jaettiin myös köyhille ja päivä alkoi aikojen kuluessa muistuttaa yhä enemmän syöminkejä. Päivästä johtaakin sanonta: "Martti maita vahvistaapi".

Martinhanhi perinne levisi Suomeen vasta 1900-luvulla Ruotsista. Päivään kuuluivat myös martinmarkkinat ja krouvissa käynti. Päivä saikin oman leimansa miesten pyhänä. Suomessa Marttia on pidetty oluen ja makkaran riemujuhlana. Syysteurastusten myötä makkaran valmistaminen oli kiivaimmillaan. Tirisevät makkarat katosivat nälkäisiin suihin talvikuntoa vahvistamaan olut palanpainikkeenaan.

Ruotsista levinneen perinteen mukaan martinhanhen lisäksi juhlapäivänä nautitaan hanhen tai porsaan verestä valmistettua mustakeittoa ja hanhen kaulasta valmistettua makkaraa. Brutaalilta kuulostavaa ruokaa, mutta totista totta aikoina, jolloin pyrittiin käyttämään kaikki ruoaksi kelpaavat raaka-aineet.

Täytetty hanhi

1 hanhi (noin 3 kiloa)
Täyte:
2 sipulia
pala selleriä
2 rkl voita
maksa ja sydän
6 viipaletta valkoista leipää
3 kananmunaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl suolaa
valkopippuria

Paistamiseen:
1-2 rkl suolaa
pippuria
2 rkl voita
3-4 dl lihalientä

Kastike:
3-4 dl paistolientä
(1 lihaliemikuutio)
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
suolaa, pippuria
(konajkkia)

Siisti hanhi paistokuntoon. Hienonna sipuli ja selleri. Kuullota ne rasvassa. Pilko sisäelimet ja lisää ne pannulle. Hauduta hetki. Leikkaa leivästä kuori pois, ja kuutioi viipaleet. Vatkaa kananmunat ja sekoita siihen sipuli, maksa, sydän, selleri, persilja ja leipä. Mausta suolalla ja sipulilla. Täytä hanhi tällä seoksella ja ompele lintu kiinni kalastajalangalla. Sido hanhen jalat kiinni.

Kuumenna rasvaa isossa pannussa, ja ruskista linnun pinta siinä. Hiero pintaan suolaa ja pippuria. Nosta lintu 175 asteiseen uuniin ritilän päälle rintapuoli ylöspäin. Laita alle reunallinen uunipelti. Valele lintua lihaliemellä. Tarkkaile kypsyyttä, kun koipi alkaa hajota tyvestä. Kun koipea pistetään siitä valuvan nesteen tulisi olla kirkasta. Aikaa tähän menee noin 2 - 3 tuntia. (Aikaa on vaikea arvioida tarkasti, sillä vanha hanhi vaatii enemmän aikaa kuin nuori.) Jos haluat pinnasta rapean, kaada ennen uunista ottamista tilkka kylmää vettä linnun päälle ja nosta lämpötila 225 asteeseen. Avaa uunin luukku hetkeksi, jotta pinta kuivahtaa. Jätä lintu rauhoittumaan.

Huuhtele pelti ja ota liemi talteen kastiketta varten. Lientä tulee olla yhteensä 3-4 dl. (Voit käyttää myös pelkkää lihalientä.) Saosta jauhoilla, jotka on sekoitettu kermaan. Lisää suolaa ja pippuria (ja konjakkia). Keitä muutama minuutti. Mikäli tarpeen, siivilöi. Tarjoa perunoiden, haudutetun punakaalin ja marjahyytelön kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat