10 helppoa kuntoiluvinkkiä, joilla laiskimmatkin saa motivoitua salille

Brittiläiset asiantuntijat paljastavat parhaat vinkit, joilla laiskimmatkin ihmiset voivat saada itsensä motivoitua takaisin kuntosalille.

Vuoden vaihteen suuret suunnitelmat kuntoiluvuodesta ovat todennäköisesti jo tässä vaiheessa valuneet viemäriin. Se, ettei kuntoilu huvita, on asiantuntijan mukaan myös aivan luonnollista: Kehomme on tehty säästämään kilokaloreita.

Vaikka mieli ja keho kuinka taistelevat salille lähtemistä vastaan, ei kannata luovuttaa. Daily Mail kokosi brittiläisen televisiokanava Channel 4:n How to Get Fit Fast -ohjelman asiantuntijoiden helpot vinkit, joilla pääset taas kuosiin ja saat jatkettua treenisuunnitelmiasi.

1. Suunnittele

Treeniohjelma kannattaa aina suunnitella, sillä siinä pysyminen saa sinut vastuullisemmaksi omasta kehityksestäsi. Asiantuntijoiden mukaan suunnitelmallisilla treenaajilla on jopa 91 prosentin todennäköisyys onnistua tavoitteissaan, kun taas niillä, jotka menevät salille spontaanisti, on vain 35 prosentin todennäköisyys.

2. Tähtää korkealle

Asiantuntijoiden mukaan ne, jotka asettavat itselleen korkeampia painonpudotustavoitteita, pudottavat enemmän kahden kuukauden aikana kuin ne, joilla on pienemmät tavoitteet. Tähtää siis suunnitelmissasi korkealle!

3. Rankaise itseäsi

Kuntosalin väliin jättämisestä ei pitäisi tuntea huonoa omatuntoa, mutta pienistä rangaistuksista voi olla hyötyä treeniohjelmassa pysymisen kannalta. Hyvänä rangaistuksena treenaamattomuudesta voi toimia esimerkiksi rahan laittaminen purkkiin. Myös Stanfordin yliopiston tutkimus tukee tätä teoriaa: Ihmiset, jotka tekivät näin, pysyivät uudessa kuntoiluohjelmassaan todennäköisemmin.

4. Muista myös palkita

Ei keppiä ilman porkkanaa: Jokainen ansaitsee kovasta työstä taputuksia selälle. Tutkimustenkin mukaan ne, jotka palkitsevat itsensä päämäärän saavuttamisesta tai painonpudottamisesta, ovat niitä, jotka todennäköisemmin palaavat kuntosalille.

5. Soita ystävälle

Useiden tutkimusten mukaan treenaajat saavat vahvistusta ystäviltään. Yhdessä treenaaminen saa ihmisen todennäköisemmin pysymään kuntoiluohjelmassaan, ja jopa inspiroivan kaverin kanssa treenaaminen voi saada pudottamaan enemmän kilokaloreita! Lue täältä myös lisää vinkkejä, joilla voit pudottaa enemmän kilokaloreita kuntoilutavastasi riippumatta.

6. Etsi ”salivihollisesi”

Jos parhaimman kaverin kanssa treenaaminen kääntyy pikemminkin saliselfieiden ottoon ja jutteluun, valitse kuntoilukaveriksi mieluummin joku, joka on hiukan parempi tai paremmassa kunnossa kuin sinä itse. Tutkimusten mukaan ”salivihollisen” kanssa treenaaminen voi saada treenin intensiteetin kohoamaan ja treeniajan pitenemään.

7. Syö hyvin

Yksi tutuimpia keinoja parantaa kuntoa ja treeniohjelmassa pysymistä on kääntää katse lautaselle. Terveellinen ruokavalio yhdistettynä liikuntaan auttaa saavuttamaan tavoitteita nopeammin.

8. Liity ryhmään

Asiantuntijoiden mukaan sillä ei ole niin väliä, minkä urheilulajin valitset, mutta sillä on väliä, kenen kanssa treenaat. Osana ryhmää voi parhaimmillaan jopa tuplata kilokalorikulutuksensa. Liity ryhmäliikuntoihin tai etsi muutama kaveri, joiden kanssa pumpata rautaa salilla.

9. Suuntaa ostoksille

Vaikka kuntosalille ei kannata missään nimessä laittautua eikä siellä ole kyse siitä, miltä näytät, amerikkalaistutkimusten mukaan vaatteilla voi olla väliä. Tutkijoiden mukaan jo treenivaatteiden vetäminen päälle voi saada olon motivoituneeksi.

10. Lämmittele

Kuntoilu onnistuu parhaiten, kun kroppa ja mieli ovat kunnossa. Yksi parhaimmista tavoista ehkäistä vammojen sattumista on lämmittely, joten sitä ei pitäisi koskaan päästää unohtumaan.

Lähde: Daily Mail

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.