10.12.2002 Linssi-makkarapata ja peruna-kaurarieska

4-5 dl vihreitä linssejä
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
vettä, suolaa
1/2 purjo tai 1 sipuli
noin 2 rkl sinappia
1-2 rkl omenaviinietikkaa
2-3 rkl öljyä
3-4 valkosipulinkynttä
400-500g joulu- tai muuta maustettua makkaraa
pippuria
persiljaa
(1 kerä amerikansalaattia)

1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne vinopenneiksi. Pätki varsisellerit ja silppua hyvin huuhdottu purjo.
2. Huuhdo linssit vedellä. Voit liottaa niitä halutessasi myös tunnin pari. Kaada linssit kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon kasvikset ja keitä hymyillen noin 20 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä, mutta vielä täysin ehjiä. Kaada loppuvesi pois. Sekoita keskenään sinappi, omenaviinietikka ja öljy ja sekoita linssien joukkoon. Anna maustua kannen alla.
3. Kuori ja viipaloi valkosipulit ja makkara ja paahda ne pannulla linssien kiehuessa. Jos makkaroista irtoaa paljon rasvaa, kaada se pois.
4. Sekoita keskenään makkarat ja linssit, mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoa sellaisenaan leivän kanssa tai kaada linssi-makkaraseos salaattipedin päälle.

Energia: 650 kJ / 155 kcal
Prot. 6 g, hh 10 g, ra. 9 g

Peruna-kaurarieska

700-800 g jauhoisia perunoita
vettä
1 1/2 dl maitojauhetta
2,5 dl suuria kaurahiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
1 muna
1-2 dl juustoraastetta
1-2 tl suolaa

1. Kuori perunat ja keitä ne vedessä kypsiksi. Kaada vesi talteen. Survo perunat hienoksi. Sekoita maitojauhe keitinveteen.
2. Sekoita kaikki aineet nopeasti keskenään mutta älä vaivaa. Jos seos tuntuu liian tanakalta, lisää vähän maitoa tai vettä.
3. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle 1-1,5 cm:n paksuiseksi levyksi.
4. Paista kuumassa noin 225 asteessa kunnes pinta saa kauniin ruskehtavan värin.
5. Tarjoa esim. lahjavalvojaisissa tai kun tarvitset edullista tarjottavaa isommalle joukolle. Perunarieskan seuraksi maistuu munavoi, sienisalaatti tai esim. savukala. Perunarieska on savolainen perunaherkku ja ko. ohje on Työtehoseuran viime vuoden Teho-lehdestä.

Energia: 800 kJ / 190 kcal
Prot. 9 g, hh 26 g, ra. 4 g
ANNOS: 200 g linssi-makkarapataa & 100 g peruna-kaurarieskaa
Energia: 2,1 MJ / 500 kcal
Prot. 21 g, hh 47 g, ra. 23 g

Huom. Ravintokuituja em. annoksesta saa yli 6 g (suositus n. 30 g / vrk)

- Toim. Kati Nappa

Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia

Lue myös:

    Uusimmat